Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Χαράλαμπος Τσίγκης

ΕΝΑΣ  σπουδαίος ποδοσφαιριστής που κράτησε τον στρατιωτικό του όρκο,δίνοντας τη ζωή του για την πατρίδα,είναι ο Χαράλαμπος  Τσίγκης του Διγενή Μόρφου. Ενώ σπούδαζε στην Αθήνα φυσιοθεραπευτής,το καλοκαίρι του 1974 ήλθε  στην Κύπρο για διακοπές,όμως έτρεξε από τους πρώτους για να υπερασπιστεί την πατρίδα. Είχε καταταγεί μαζί με τον αδελφό,και συμπαίκτη του, Ανδρέα Τσίγκη. Σε μιά περιοχή κοντά στον Καραβά,και ενώ οδηγούσε τους στρατιώτες του σε κάποιο ύψωμα,τουρκικές σφαίρες τον έπληξαν. Τραυματισμένος ο έφεδρος αξιωματικός Πάμπος Τσίγκης θα μεταφερθεί πρώτα σε κλινική στη Μόρφου και αργότερα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας,όπου λίγες μέρες ύστερα θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο ήρωας αθλητής Π.Τσίγκης ήταν από τα μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας. Μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα στήριξαν την προσπάθεια του Διγενή να ανέβει το 1970 στην Α’ Κατηγορία και να διακριθεί. Ήταν τότε η μεγάλη ομάδα με τον Κώστα Ταλιάνο  προπονητή και τους Ευθυμίου, Χαριλάου, Ηλ.Εξαδάκτυλο, Κ.Τσιάκκα, Χρ.Σκαπούλη, Σιμεωνίδη, Κωσταρή, Π.Αργυρού, Μάνο, Κρίνο, Ν.Τσιάκκα, Μ.Σκαπούλη κ.α.

Ο Διγενής Μόρφου είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Β’ Κατηγορίας  το 1969-70 και την επόμενη περίοδο τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Α’ Κατηγορίας,τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ομόνοια. Είχε μάλιστα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου αντιμετώπισε την περίφημη Μίλαν Ιταλίας.

Ο Πάμπος Τσίγκης ήταν από τους βασικούς συντελεστές της πετυχημένης πορείας του Διγενή. Ένας τεχνίτης ποδοσφαιριστής με ηγετικά  χαρίσματα, που ήξερε να κρατεί την μπάλα και να  βλέπει γήπεδο, ο Πάμπος μαζί με τον Μ.Σκαπούλλη στη μεσαία γραμμή έκαναν αρκετή δουλειά, τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο επιθετικό κομάτι του παιχνιδιού. Το  1971 πήγε για σπουδές στην Αθήνα αλλά η διοίκηση του Διγενή φρόντισε να τον έχει κάθε εβδομάδα στην Κύπρο,όπου  αγωνιζόταν με τα  ‘’λευκοπράσινα’’ και αμέσως επέστρεφε στην Ελλάδα.

Τελευταίο παιχνίδι στην Μόρφου,που έμελλε να είναι και το τελευταίο παιχνίδι του Πάμπου,ήταν εναντίον της Ομόνοιας,στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος το 1974.Η Ομόνοια κέρδισε 2-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Ο Πάμπος αγωνίστηκε από την αρχή του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο θα αντικατασταθεί από τον Κωσταρή.

Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως ο μεγάλος αυτός παίκτης δεν θα επέστρεφε ξανά στο γήπεδο...Μιά ξεχωριστή ποδοσφαιρική μορφή,ένας ήρωας ήταν ο Πάμπος του Διγενή.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο