Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Μαυρίκιος Άσπρου

Ο Μαυρίκιος  Άσπρου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Ανόρθωσης με την οποία  έζησε ανεπανάληπτες στιγμές. Μέλος της μεγάλης ομάδας του 1950-60 έχει τη δική του μεγάλη προσφορά στις επιτυχίες της, παίζοντας ως  μέσα δεξιά ή όπως λεγόταν δεξιός ενδιάμεσος κυνηγός.

Στα 18 του χρόνια,το 1954,θα ενταχθεί στις τάξεις των κυανολεύκων της Αμμοχώστου. Ένα ταλέντο που εντόπισε ο Αντώνης Παπαδόπουλος όπως και τόσους άλλους παίκτες της Ανόρθωσης και τον οποίο με  συνοπτικές διαδικασίες θα τον πάρει στην Ανόρθωση.Ο Άσπρου από την αρχή θα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα και θα παίζει μέχρι το 1967 και η προσφορά του ήταν ανελλιπής και τεράστια.

Ο πρώτος προπονητής του νεαρού Δερυνειώτη ποδοσφαιριστή ήταν ο Αρμένιος Αράμ Τσατιρτσιάν.Ο Άσπρου είχε αναλάβει το ρόλο οργανωτή του παιχνιδιού της ομάδας,κάτι που ταίριαζε απόλυτα στο ταλέντο του. Ήταν ο παίκτης που ήξερε να έχει κατοχή της μπάλας,να βλέπει γήπεδο και να κινείται στο χώρο χωρίς την μπάλα.Ήταν ο ηγέτης της κραταιάς ‘’Μεγάλης Κυρίας’’ που τότε κυριάρχησε απόλυτα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Με το έξυπνο και δημιουργικό του παιχνίδι ο Μαυρίκιος Άσπρου εκινείτο με άνεση στον μεσοεπιθετικό χώρο,δημιουργούσε το παιχνίδι αλλά και όλες σχεδόν τις επιθετικές ενέργειες της Ανόρθωσης. Μιά ηγετική φυσιογνωμία με οργανωτικές ικανότητες,εξαίρετος μπαλαδόρος και πολύ καλός χειριστής της μπάλας. Αποτελούσε  μαζί με τον Δημήτρη Ζάγκυλο σπουδαίο δίδυμο που λέγεται πως ήταν από τα καλύτερα του κυπριακού ποδοσφαίρου. 

Ο Άσπρου ήταν αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος  παίκτης με πολύ μεγάλη προσφορά στην ομάδα της Αμμοχώστου. Πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα( 1957, 1958, 1960, 1962, 1963), τρία κύπελλα( 1959, 1962, 1964) και δύο ασπίδες( 1962, 1964). Αγωνίστηκε από το 1954 μέχρι το 1967 καταγράφοντας 195 συμμετοχές και πέτυχε 34 τέρματα. Κέρδισε την αγάπη και τον θαυμασμό των φίλων της Ανόρθωσης αλλά και την εκτίμηση όλων των φιλάθλων για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και την αθλητοπρέπεια που τον χαρακτήριζε.

Ο Άσπρου έπαιξε με πολλούς μεγάλους παίκτες όπως οι: Πάπυρος, Π.Χαραλάμπους, Ζάγκυλος, Λαμπής, Βοσκαρής, Οδυσσέως, Π.Πιερής, Ζέμπασιης, Άντης, Π.Σιάηλος, Κοβής, Γερολέμου, Σιαλής, Π.Ιακώβου, Μάντζιαλος, Σιαήλης, Φαρμακαλλίδης, Κουτρουπής, Κ.Πιερής,  Α.Καράς, Αττάς, Αντρίκκος, Θωμάς, Α.Παπαδόπουλος, Κ.Κοκκινής, Μαγίδης, Χατζηγιάννης, Ττοφής, Μέρτακκας, Αντωνάκης, Γ.Παναγίδης κ.α.

Ο Μαυρίκος Άσπρου τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1967 σε ηλικία 31 ετών και στη συνέχεια έγινε προπονητής.Δούλεψε σε αρκετές ομάδες μεταξύ των οποίων η ΛΑΛΛ  Λύσης, Νέος Αιώνας Τρικώμου, Νέα Σαλαμίνα, Άρης, Ευαγόρας, ΑΠΟΠ, Ακρίτας Χλώρακα κ.α.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο