Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Γκρέκορι Σάββα

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που κάθε φίλαθλος θαύμαζε στο γήπεδο λόγω του αυθεντικού ταλέντου και των επινοήσεων του στο παιχνίδι. Ο λόγος για τον Γκρέκορι Σάββα της Ομόνοιας που έγραψε ιστορία στην δεκαετία του ’70 όταν η ομάδα του τριφυλλιού κέρδιζε του συνεχόμενους τίτλους. Ο Εγγλέζος, ο ξανθός και το ελάφι είναι τα προσωνύμια που του έδωσαν οι φίλαθλοι και κυρίως το ελάφι λόγω το χαρακτηριστικού τρεξίματος και της εκρηκτικότητας που διέθετε.

Ήταν το 1973 όταν με την επιστροφή της Ομόνοιας από την Α’ Εθνική και σε φιλικό παιχνίδι στη Λύση στο γήπεδο του ΑΣΙΛ με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, γεννήθηκε το νέο αστέρι του ποδοσφαίρου. Ο Γκρέκορι γεννήθηκε στο Κρόϊτον Αγγλίας το 1955 από κύπριους γονείς και από τα 12 του χρόνια έπαιξε στην Ακαδημία της Φούλαμ. Στην Κύπρο τον έστειλαν οι φίλοι της παροικιακής Ομόνοιας Λονδίνου και δικαιώθηκαν. Συνηθισμένος στο χορτοτάπητα ο Γκρέκορι δυσκολεύτηκε στην αρχή. 

Έπαιζε στην μεσαία γραμμή και έκανε αρκετή δουλειά τόσο ανασταλτικά όσιο και δημιουργικά, ενώ πέτυχε και πολλά τέρματα με το πολύ δυνατό σουτ που είχε, αλλά και με το κεφάλι. 

Ο Γκρέκορι, ο παίκτης φαινόμενο, εντάχθηκε στην Ομόνοια το 1973 σε ηλικία 18 χρόνων. Η ομάδα έκανε το νταμπλ και ο ξανθός άσος του «τριφυλλιού» έπαιξε σ’ όλα τα παιχνίδια (26 αγ.) σημειώνοντας και 15 τέρματα, 5 λιγότερα από τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Σ. Καϊάφα. Στην Ομόνοια ήταν τότε και οι Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης, Μοκάνο, Κ. Αντωνίου, Π. Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Δ. Ελευθεριάδης, Τσιακλή, Α. Σάββα, Μούσκος, Φραντζίλα, Τσελεπής κ.α.

Το ταλέντο του κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων του εξωτερικού και τελικά ο Γκρέκορι θα καταλήξει το 1979 στον Ολυμπιακό Πειραιώς εκεί που ήδη αγωνιζόταν και ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Παίζει τρία χρόνια εκεί και πανηγυρίζει δύο πρωταθλήματα (1980, 1981) και μια δεύτερη θέση. Προπονητής του ήταν ο Κάζιμιρ Γκόρκσι και στην ομάδα έπαιζαν και οι Αρβανίτης, Κυράστας, Νοβοσέλατς, Βαμβακούλας, Νικολούδης, Κουσουλάκης, Κρητικόπουλος, Άλστρομ, Γαλάκος, Μίχος, Καραβίτης, Περσίας, Λεμονής κ.α.
Επιστρέφει στην Κύπρο και παίζει στην Ομόνοια μέχρι το 1985. Ο Γκρέκορι έγραψε συνολικά 266 συμμετοχές με το τριφύλλι όπου πέτυχε 86 τέρματα. Έπαιξε 9 χρόνια στην Ομόνοια και πήρε 9 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο Ασπίδες. Είναι 18 φορές διεθνής και πέτυχε 2 τέρματα. Το 1975 αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς από την ΕΑΚ. Στην δεύτερη περίοδο της παρουσίας του στην Ομόνοια ήταν συμπαίκτες του μεταξύ άλλων οι Μαυρής, Κάντηλος, Φίλιππος, Γ. Σαββίδης, Καϊάφας, Κανάρης, Κλείτος, Α. Σάββα, Τσίκκος, Άριστος. 
Το τέλος του μεγάλου αυτού παίκτη ήταν… άδοξο αφού απομακρύνθηκε από την Διοίκηση μετά την συντριβή της Ομόνοια στο πρώτο ημιτελικό κυπέλλου από την ΕΠΑ στη Λάρνακα (με 5-1)- όπως και ο τερματοφύλακας Μ. Πραξιτέλους- για την αγωνιστική του παρουσία…  
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο