Ρετρό: παίκτες που έγραψαν ιστορία, Τουμάζος Τουμάζου

Ήταν από τους πρώτους πλάγιους αμυντικούς που καθιέρωσαν και τις επιθετικές ενέργειες από την πλευρά του. Ο λόγος για τον Τουμάζο Τουμάζου της Ανόρθωσης,που μαζί με τον Ν.Πατίκη της Ομόνοιας ήταν αυτό που λέγανε για ΄΄μοντέρνους αμυντικούς΄΄.

Από πολύ μικρός ο Τουμάζος θα ενταχθεί στις τάξεις της αγαπημένης του Ανόρθωσης και θα έχει τον Αντώνη Καρά σαν προπονητή, στα τσικό της ομάδας το 1972 και αργότερα τον Δημ.Ζάγκυλο στην εφηβική ομάδα. Στην εφηβική ομάδα έπαιζαν τότε και οι Παμπόρης, Σωτ.Γεωργίου, Σπυρίδωνος, Σαββίδης, Τόπακας, Νικόλας, Παττίχης, Ζάρνας, Γιαννάκης, παίκτες που αργότερα προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα, όπως και ο Τουμάζου.

Αμέσως μετά τον εκτοπισμό ο Τουμάζος θα μπεί στην ομάδα και θα παίξει μερικές φορές ως αλλαγή. Επίσημο ντεμπούτο στην αρχική ενδεκάδα της Ανόρθωσης έκανε την περίοδο 1975-76, κατά της ΕΠΑ, στην Αραδίππου που ήταν μια από τις προσωρινές έδρες της ομάδας στα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού( 1-1 το αποτέλεσμα), με προπονητή τον Α.Καρά.

Αρχικά ο Τουμάζος έπαιζε σε άλλες θέσεις και εκείνος που τον καθιέρωσε στο δεξιό άκρο της άμυνας ήταν ο Καράς,αφού αναζητούσε τον παίκτη που θα κάλυπτε το κενό του Κοβή, που είχε φύγει για σπουδές. Και όχι μονάχα το κάλυψε, αλλά και ήταν πάντα από αυτούς που ξεχώριζε,με την απόδοση του να είναι πάντα σταθερή και να βοηθάει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά με τις πολύ καλές προωθήσεις του. Δεν ήταν στην ομάδα στον τελικό κυπέλλου το 1975 κατά της Ένωσης, ούτε και στα ευρωπαικά παιχνίδια εκείνης της χρονιάς με την Αραράτ Αρμενίας λόγω τραυματισμού.

Ο Τουμάζος ήταν στην ομάδα που κράτησε την Ανόρθωση όρθια στα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού,με τους Φάνο, Στέφανο, Κωνσταντίνου, Αντωνάκη, Φοίβο, Νικόλα, Αρτέμη, Φώτο, Τάρταρο, Σολέα, Αχιλλέα, Θεοχαρίδη, Σπυρίδωνος, Μάντη και αργότερα με την νεότερη γενιά και τους Παμπόρη, Αντώρκα, Σπετσιώτη, Θεοφίλου, Τσούκκα, Ανδρέου, Σ.Γεωργίου, Χρ.Κίττο, Φώτη, Ευθυμάκη, Παπαγεωργίου κ.α. Ο Τουμάζου αγωνίστηκε στην Ανόρθωση μέχρι το 1986 καταγράφοντας 226 συμμετοχές και 6 τέρματα. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα γήπεδα στα 28 του μόλις χρόνια, λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στον σπόνδυλο.

Στα 12 χρόνια που έπαιξε πρόσφερε πολλά και κέρδισε την αγάπη και εκτίμηση του κόσμου. Μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιο τίτλο,αλλά θεωρεί τίτλο και άθλο αυτό που πέτυχε η Ανόρθωση στα πρώτα χρόνια μετά τον εκτοπισμό της και περήφανος που ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Ο Τουμάζος μας είπε ακόμα πως οι παίκτες της εποχής εκείνης συναντώντο την Κυριακή πριν το παιχνίδι, αφού οι προπονήσεις εγίνοντο σε τρία ξεχωριστά κλιμάκια, σε Λεμεσό, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Έγραψε δύο επίσημες συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών ενώ υπήρξε αρχηγός της Εθνικής Νέων με προπονητή τον Α.Λαζαρίδη και αρχηγός της νεοσύστατης Εθνικής Ενόπλων με προπονητή τον Π.Ιακώβου. Οι αγώνες που έπαιξε με την Εθνική,επί Κ.Ταλιάνου, ήταν εκτός έδρας με Βέλγιο και Ολλανδία,το 1981, όπου χάσαμε 3-2 και 3-0 αντίστοιχα.Στη Εθνική τότε ήταν οι Α.Κωνσταντίνου, Λουκής, Τουμάζου, Στέφανος, Κλείτος, Ν.Παντζιαράς, Α.Μιαμηλιώτης, Τσίγγης, Φίλιππος, Φοίβος, Γιαγκουδάκης, Φακέττι, Φ.Θεοφάνους,

Ο Τουμάζος στάθηκε και σε τρείς συμπαίκτες του που τον βοήθησαν σημαντικά όταν μπήκε στην ομάδα, τον Στέφανο που ήταν ένας δάσκαλος γι αυτόν,τον αρχηγό Αντωνάκη και τον φίλο του Κ.Κωνσταντίνου.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο