Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Ηλίας Φυλακτού-Εξαδάκτυλος

Από τους παίκτες του μεγάλου Διγενή Ακρίτα Μόρφου που στη δεκαετία του ’70 έβαλε τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο μας είναι ο Ηλίας Φυλακτού-Εξαδάκτυλος. Ένας παίκτης για όλες τις θέσεις που ξεχώρισε για το πείσμα το πάθος και τη δύναμη του στο παιχνίδι. Ο Ηλίας Εξαδάκτυλος μαζί με τους Χ. Χαριλάου, Ευθυμίου, Σίμο, Κ. Τσιάκκα και Σκαπούλλη ήταν στον Διγενή από το αγροτικό πρωτάθλημα και ακολούθησαν την πορεία της ομάδας στη Β’ και Α’ Κατηγορία.

Ξεκίνησε ως… τερματοφύλακας (θέση που αγωνιζόταν ο θείος του ο Εξαδάκτυλος στην Ομόνοια) όμως τελικά άλλαξε θέση. Σε κάποιο αγώνα του αγροτικού η ομάδα του χωριού του, το Ξερό, δεν συμπλήρωνε 11αδα. Υπήρχε άλλος τερματοφύλακας και έτσι ο Ηλίας έπαιξε κεντρικός αμυντικός και αυτό ήταν. Ξεχώρισε ιδιαίτερα και έτσι έγινε ουσιαστικά πολυθεσίτης μια και στην καριέρα του έπαιξε και στα άκρα και στο κέντρο της άμυνας αλλά και αμυντικός χαφ και σέντερ-φορ! 

Ο Ηλίας Εξαδάκτυλος ήταν από το 1967 στον Διγενή Μόρφου. Δύο χρόνια στην Β’ Κατηγορία, μετά την ένταξη της ομάδας στην ΚΟΠ και ο Διγενής ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ανεβαίνει στην Α’ Κατηγορία. 

Στα πρώτα του βήματα βοήθησαν τον Ηλία οι Νησίφορος Χρίστου, Κώστας Ταλιάνος και Μακ Πάρλαντ. Η παρουσία του Διγενή στην Α΄ Κατηγορία ήταν εντυπωσιακή αφού έγινε ο «φονέας των γιγάντων» και το 1971-72 πήρε την δεύτερη θέση (πίσω από τον Ολυμπιακό) αφήνοντας πίσω του Διγενή και Ομόνοια. Αξέχαστοι είναι οι Ευρωπαϊκοί αγώνες του Διγενή με τον ΑΠΟΕΛ στην Μόρφου, ο Διγενής κέρδισε 1-0 με τέρμα του Ηλία Εξαδάκτυλου και πήρε την 2η θέση στη βαθμολογία και το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.     

Ο Ηλίας συνέχισε να βοηθά τον Διγενή και στα πρώτα χρόνια μετά την προσφυγιά, ενώ τερματίζοντας την καριέρα του πρόσφερε στην ομάδα και από τη θέση του προπονητή. 

Στην μεγάλη ομάδα του Διγενή Μόρφου της δεκαετίας του ’70 συναντούμε και τους Ευθυμίου, Κ. Τσιάκκα, Χρ. Σκαπούλλη, Δ. Αργυρού, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλη, Π. Τσίγκη, Κωσταρή, Ροβέρτο, Ν. Τσιάκκα, Μάνο, Κρίνο, Ζαντή, Χαμπή, Στ. Χρίστου, Γκούρα κ.α.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο