Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λάκης Λάμπρου

Ένας άνθρωπος που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και ήταν οπαδός της ΕΠΑ, τελικά όχι μόνο θα παίξει μπάλα αλλά και θα διακριθεί με τα χρώματα του Πεζοπορικού... Ο λόγος για τον Λάκη Λάμπρου, που επιβεβαιώνει τις πολλές όμορφες ιστορίες που κρύβει το ποδόσφαιρο. Μέχρι τα 16 του χρόνια,όπως ο ίδιος μάς δήλωσε, δεν έκανε σκέψεις για να παίξει μπάλα και ήταν κάτι που το ήθελαν και οι γονείς του, που περίμεναν να πάει για σπουδές. Κάποιοι φίλοι του από το χωριό του,τον Μαζωτό, θα τον πάρουν για δοκιμαστικά στον ΠΟΛ και τελικά θα μείνει,παρά την άρνηση κυρίως της μητέρας του.

Ο Λ.Λάμπρου την περίοδο 1972-73 θα ξεκινήσει από την εφηβική ομάδα του Πεζοπορικού, με προπονητή τον παλιό άσο της ομάδας Κοκή Χρυσοστόμου. Δεν τον έβαζαν βασικό στην ομάδα και ο Λάκης στο μήνα σηκώθηκε και έφυγε. Τελικά θα επιστρέψει αφού ζήτησε και πήρε,την υπόσχεση πως θα αγωνίζεται στην εφηβική ομάδα. Από νωρίς βέβαια ξεχώριζε το ταλέντο του και στον β’ γύρο της περιόδου 1973-74 θα προωθηθεί στην πρώτη ομάδα, κάνοντας ντεμπούτο στο ΓΣΖ κατά της Νέας Σαλαμίνας.

Ο Λάμπρου ξεχώριζε για την άριστη τεχνική του κατάρτιση,την ταχύτητα και την αντοχή του και ήταν ο παίκτης που πρόσφερε τόσο στην αναχαίτιση του αντιπάλου όσο και επιθετικά, διαθέτοντας ένα κεραυνοβόλο σούτ από μακρινά σημεία,έχοντας σκοράρει όμορφα τέρματα. Ξεκίνησε ως μέσος και για πολλά χρόνια ήταν μαζί με τους Γαβριήλ και Δαμιανού, ενώ στη συνέχεια έπαιξε και στο κέντρο της άμυνας, κυρίως με τους Φακέττι και Ι.Φιλίππου, όπου επίσης ξεχώρισε για τη σοβαρότητα και το μεστό του παιχνίδι. Θα αγωνιστεί στους πράσινους της Λάρνακας για 15 χρόνια και θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου το 1988-μετά από 34 χρόνια- ενώ έπαιξε και στο χαμένο τελικό του 1984 από τον ΑΠΟΕΛ στην παράταση στο Τσίρειο, με 3-1.

Στον τελικό είχαν παίξει οι Φάνος, Γ.Κωνσταντίνου, Α.Παστελλίδης, Λ.Κουής, Λάμπρου, Μακσιέρι, Κουννάς, Δαμιανού( 38’Φακέττι), Πασχάλης( 79’ Γ.Σταυρινός),Βέρνον, Φ.Θεοφάνους. Στην ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα με τον Ερικ Σμίθ στον πάγκο ήταν και οι Κ.Κουής, Στ.Παπαδόπουλος, Λιβαθηνός, Μπίαλον, Λάρκου, Ν.Προκόπης, Λένος, Μ.Κωνσταντίνου, Προδρόμου, Λ.Παναγιώτου, Β.Χριστοφίδης, Π.Χαραλάμπους, Χαϊλής κ.α. Ο ΠΟΛ ήταν πάντα δυνατός και σχεδόν μόνιμα σε πρωταγωνιστική τροχιά. Την εποχή που έπαιζε ο Λάμπρου, πήρε δύο φορές τη δεύτερη θέση και πέντε φορές την τρίτη, ενώ το περίεργο ήταν πως πρίν κατακτήσει τον τίτλο,τον προηγούμενο χρόνο κατετάγη ενδέκατος.

Ο Λάκης Λάμπρου αποχώρησε με τον τίτλο του 1988 στα 32 του χρόνια και παρά το γεγονός ότι η ΕΠΑ, που αγαπούσε από μικρός, τον πίεζε και πάλι για να πάει να την βοηθήσει, δεν το έκανε γιατί εκτιμούσε τους φίλους του ΠΟΛ και δεν ήθελε να τους προδώσει. Άλλωστε τόσα χρόνια στα γήπεδα αυτό που κέρδισε και κρατεί είναι η αγάπη και η αναγνώριση του κόσμου. Έπαιξε στην Εθνική Ελπίδων ενώ στους άνδρες αν και κλήθηκε 2-3 προπονήσεις δεν...πήγαινε γιατί ήταν μακριά, στη Λευκωσία. Αγωνίστηκε σε τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΟΛ( έξι αγώνες,με Σλάσκ, Στουγκάρδη, Ζυρίχη). Στην καριέρα του έπαιξε και με τους Μ.Κυριακίδη, Χρ.Λοίζου, Α.Ιακώβου, Κουννά, Κασπάρη, Ερωτοκρίτου, Χρ.Παστελλίδη, Μ.Αντωνίου, Πούρο, Καλλή, Α.Αντωνιάδη, Π.Θεοφάνους, Ραματάν, Μ.Μπράουν, Α.Μυλωνάς, Λεωνίδας, Λάζαρος, Μηνάκης, Καντάρας.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο