Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Ττοφής Χριστοφή

Από τους παίκτες της μεγάλης Ανόρθωσης στη δεκαετία του ‘60 ήταν ο Ττοφής Χριστοφή που πρόσφερε αθόρυβα σημαντικές υπηρεσίες στην ομάδα, με την οποία πανηγύρισε 7 τίτλους, έπαιξε σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και ήταν μέλος και της Μικτής Κύπρου.

Ο Ττοφής, όπως είναι γνωστός στο φίλαθλο κόσμο, το 1959 σε ηλικία 16 χρόνων, πήγε με το ποδήλατο από το χωριό του την Σωτήρα στην Αμμόχωστο για να δοκιμαστεί στην αγαπημένη του Ανόρθωση, αλλά δεν του έδωσαν σημασία και έφυγε. Δεν απογοητεύτηκε και τον επόμενο χρόνο ήταν ξανά στο ΓΣΕ και σε παιχνίδι νεαρών για επιλογή, ο Ούγγρος προπονητής Γκιούλα Ρέινερ τον επέλεξε για να συνεχίσει. Αυτό ήταν για τον νεαρό παίκτη που σταδιακά θα μπεί στην πρώτη ομάδα, αρχικά ως αριστερός αμυντικός και αργότερα σαν στόπερ ενώ αγωνίστηκε πολλές φορές ως επιθετικός χαφ. Δυνατός αλλά και τεχνίτης ήταν πολύ θετικός σε ανασταλτικό ρόλο, με γερά πνευμόνια, πειθαρχημένος και σοβαρός στο παιχνίδι του, ενώ ξεχώριζε και για το χαρακτήρα του.

Το επίσημο ντεμπούτο του Ττοφή στην Ανόρθωση ήταν κατά της Αλκής στην Αμμόχωστο, με την Ανόρθωση να κερδίζει 3-1. Αγωνίστηκε από το 1961 μέχρι το 1972 καταγράφοντας 141 αγώνες και 18 τέρματα, έχοντας και τρείς επίσημες συμμετοχές στην Εθνική ομάδα. Πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα( 1962, 1963), τρία κύπελλα( 1962, 1964, 1971) και δύο Σούπερ Καπ( 1962, 1964). Έπαιξε στον τελικό κυπέλλου το 1964 όπου η Ανόρθωση κέρδισε 3-0 τον ΑΠΟΕΛ, και στον τελικό του 1971 που η Ανόρθωση κέρδισε την Ομόνοια στον επαναληπτικό αγώνα. Στον τελικό του 1964 έπαιξαν οι: Πάπυρος, Σιαήλης, Καράς, Ττοφής, Θωμάς, Άντης, Αντωνάκης, Ζάγκυλος, Άσπρου, Κοκκινής,  Χατζηγιάννης. Αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό του 1971 στο ΓΣΠ με την Ομόνοια που τέλειωσε 1-1 και στον οποίο έπαιξαν οι: Φάνος, Μέρτακκας, Χατζηγιάννης, Ττοφής( Λάρκου), Σιαήλης, Θεοχαρίδης( Καράς), Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Κοκκινής, Παναγίδης.

Ο Ττοφής έπαιξε στα 5 από τα 6 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε η Ανόρθωση στη δική του εποχή. Το 1963 για το κύπελλο πρωταθλητριών αντιμετώπισε την Παρτιζάν από την οποία έχασε και στα δύο παιχνίδια, με 1-3 στην Αμμόχωστο και 3-0 εκτός έδρας. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι: Πάπυρος, Π.Χαραλάμπους, Ττοφής, Σιαήλης, Καράς, Π.Ιακώβου, Λαμπής, Άσπρου, Α.Οδυσσέως,  Κοκκινής, Θωμάς, Κ.Πιερής, Άντης. Το 1964 για το κύπελλο κυπελλούχων έχασε και στα δύο παιχνίδια από την Σπάρτα Πράγας με 0-6 εντός και 0-10 εκτός. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι : Πάπυρος, Α.Χατζηκωνσταντής, Καράς, Χατζηγιάννης, Σιαήλης, Ττοφής, Π.Ιακώβου, Ζάγκυλος, Κ.Πιερής, Αντωνάκης, Κοκκινής, Θωμάς, Άσπρου. Τέλος το 1971 για το κύπελλο κυπελλούχων έχασε από την Μπέρσκοτ Άντβερπ 7-0 εκτός και 0-1 εντός. Ο Ττοφής έπαιξε στο εκτός μαζί με τους Φάνο, Στέφανο, Μέρτακκα, Σώτο, Λάρκου, Σιαήλη, Σολέα, Μάντη, Ρούβαλη, Χατζηγιάννη, Αντωνάκη, Παναγίδη.

Ο Τ.Χριστοφή μετά την Ανόρθωση θα παίξει για δύο χρόνια στον ΑΣΙΛ Λύσης, από το 1972 μέχρι  το 1974. Στον πρώτο χρόνο το ΑΣΙΛ ήταν στην Α’ Κατηγορία και στον επόμενο στη Β’ Κατηγορία όπου πήρε και τον τίτλο. Έπαιξε για λίγο και μετά τον εκτοπισμό με έδρα τη Λεμεσό. Προπονητής του στον ΑΣΙΛ ήταν ο πρώην συμπαίκτης του Πανίκος Ιακώβου, ενώ συμπαίκτες του και κάποιοι που ήταν μαζί του στην ‘’Κυρία’’, όπως οι Γ.Παναγίδης, Β.Λάρκου, Κ.Κοκκινής, Φλώρης, κ.α.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο