Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Χρύσανθος Λαγός-Φακέτι

Ένας δυνατός κεντρικός αμυντικός που έβαλε την σφραγίδα του στον Ολυμπιακό και τον Πεζοπορικό ήταν ο Χρύσανθος Λαγός-Φακέττι. Ψηλόσωμος και με γενειάδα καθιερώθηκε με το προσωνύμιο Φακέττι, το όνομα διεθνή Ιταλού αμυντικού στη δεκαετία του ’70. 

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στο Χαλκάνορα Δαλίου απ’ όπου κατάγεται και έπαιξε 4-5 χρόνια στην Β’ Κατηγορία. Ήταν παράλληλα και αθλητής ιδιαίτερα ψηλός και αυτό τον βοήθησε να έχει πολύ καλό άλμα και να σκοράρει πολλές φορές με το κεφάλι. Τον κέρδισε τελικά το ποδόσφαιρο με τον προπονητή Ανδρέα Σιαντρή να εντοπίζει το ταλέντο του ενώ αργότερα τον βοήθησε και ο Ανδρέας Κερεμέζος. 

Ο Φακέττι ήταν έτοιμος να πάρει μεταγραφή για το ΑΠΟΕΛ, όμως από… σπόντα βρέθηκε στον Ολυμπιακό, την περίοδο 1972-73. Έπαιξε στην ομάδα του Τατακαλλά μέχρι το 1981-82. Μαζί του στο κέντρο της άμυνας ήταν κατά περιόδους οι Σκουφάρης, Π. Γεωργίου, Κ. Μιχαήλ, και Κ. Καψός. Στην ομάδα του Ολυμπιακού ήταν τότε και οι Βαρνάβας, Γ. Αριστείδου, Καλοθέου, Γ. Μάρκου, Προδρόμου, Ευθυμιάδης, Κεττένης, Λυμπουρής, Γ. Παύλου κ.α. 

Την περίοδο 1982-83 πήρε μετεγγραφή για τον Πεζοπορικό στον οποίο αγωνίστηκε τρία χρόνια μέχρι το 1985 και το «δώρο» του ήταν ένα αυτοκίνητο! 

Στον Πεζοπορικό ο Φακέττι έπαιζε με τους Λευτ. Κονή και Α. Παστελλίδη στην άμυνα ενώ στην ομάδα ήταν και οι Κουννάς, Πασχάλης, Δαμιανού, Κυριακίδης, Λάμπρου, Γαβριήλ Τζ. Κσπάρης, Φάνος, Ερωτοκρίτου, Βέρνον, Ραματάν, Φ. Θεοφάνους, κ.α.

Ο Φακέττι πήρε ένα τρόπαιο στην καριέρα του και είναι το κύπελλο με τον Ολυμπιακό το 1976-77 (2-0 την Αλκή) με συμπαίκτες τους Ντ. Αδάμου, Παπαγεωργίου, Καλοθέου, Π. Γεωργίου Αριστείδου Κίκα, Προδρόμου, Μαυρή, Ευθυμιάδη, Λούκα, Π. Κωνσταντίνου, Τσουρή κ.α. Προπονητές ήταν οι Α. Μαύρος Σωτ. Γεωργίου και Παλέτσιος.

Μια εγχείρηση στους χιαστί ήταν η αιτία να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 37 του χρόνια και ενώ ο ίδιος ένιωθε πως ακόμα μπορούσε να προσφέρει. Όπως μας δήλωσε νιώθει αγάπη για όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ενώ δεν φοβήθηκε ποτέ κανένα επιθετικό. Ο Φακέττι είναι 6 φορές διεθνής. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο