Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Αχιλλέας Νικολάου

Λίγοι γνωρίζουν πως ο Αχιλλέας Νικολάου που έπαιξε στην Ανόρθωση δεν είναι από την Αμμόχωστο, αλλά από τη Λεμεσό και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Απόλλωνα. Έπαιξε μάλιστα δύο φορές στην ‘’Κυρία’’ αφού αγωνίστηκε και στον ΑΣΙΛ Λύσης. Η διαδρομή του παρουσιάζει ενδιαφέρον και μας την διηγήθηκε σε συνομιλία που είχαμε.

Ο Αχιλλέας είχε νωρίς ασχοληθεί με τον αθλητισμό αφού πέραν του ποδοσφαίρου έπαιζε ταυτόχρονα βόλλεϊ και καλαθόσφαιρα στα 17 του χρόνια. Νωρίς τον έβαλαν στο στόχαστρο τους οι ομάδες της Λεμεσού και όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά υπόγραψε 3 φορές στην ΑΕΛ και 4 στον Απόλλωνα. Τελικά θα φορέσει τα κυανόλευκα μια και τον έπεισε ο παλιός ποδοσφαιριστής Πανίκος Κρυστάλλης που ήταν είδωλο για τον Αχιλλέα. Ήταν η περίοδος 1966-67 και θα αγωνιστεί στην εφηβική ομάδα του Απόλλωνα και κάποια φιλικά παιχνίδια στην πρώτη ομάδα.

Η στράτευση του θα άλλαζε τελικά όχι μόνο τις ποδοσφαιρικές του επιλογές αλλά γενικότερα τη ζωή του. Το 1968 από το ΚΕΝ Πάφου θα πάρει μετάθεση για την Αμμόχωστο και η Ανόρθωση θα εντοπίσει το ταλέντο του όταν ο Πανίκος Ιακώβου θα τον δεί αγωνιζόμενο στην ομάδα της Ανωτέρας Αμμοχώστου. Αφού παίξει στην εφηβική ομάδα με τον Ανδρέα Λαζαρίδη προπονητή, το 1969 θα μπεί στην πρώτη ομάδα με τον Μιλοβάνοφ. Στην Ανόρθωση ήταν τότε οι Καράς, Κοκκινής, Παναγίδης, Φάνος, Κ.Πιερής, Μάντης, Αντωνάκης, Φλώρης, Γ.Παύλου, Σολέας, Λάρκου, Π.Ιακώβου, Τοφής, Σώτος, Μέρτακκας, Αρτέμης, Χατζηγιάννης, Μπίλλης, Καλαφάτης, Α.Βάσου, Μαγίδης, Β.Χαραλάμπης.

Το 1972 θα πάει στην Λύση και θα παίξει στον ΑΣΙΛ για δύο χρόνια, σαν αντάλλαγμα στην μετακίνηση του Στέφανου στην Ανόρθωση. Το πρώτο χρόνο στην Α’ Κατηγορία και το δεύτερο στην Β’ Κατηγορία όπου ο ΑΣΙΛ θα πάρει τον τίτλο και θα επιστρέψει στους μεγάλους. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 επιστρέφει στην Ανόρθωση και παίζει μέχρι το 1977 ενώ θα κλείσει την καριέρα του με διετή παρουσία στον Νέο Αιώνα Τρικώμου, αποχωρώντας από τα γήπεδα στα 30 του χρόνια.

Στην Ανόρθωση κατέγραψε 103 συμμετοχές και δύο τέρματα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου το 1975 όπου νίκησε στον τελικό την Ένωση με 3-2. Στον τελικό έπαιξαν οι: Φάνος, Κοβής, Νικόλας( Αρτέμης), Στέφανος, Τάρταρος, Θεοχαρίδης, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Φώτος( Αχιλλέας), Φοίβος. Την ίδια χρονιά θα παίξει με την ‘’Κυρία’’ και στην Ευρώπη, στο κύπελλο κυπελλούχων με την Αραράτ Εριβάν Αρμενίας( 1-1, 0-9) παιχνίδια στα οποία έπαιξαν οι: Παμπόρης, Κοβής, Νικόλας, Στέφανος, Κωνσταντίνου, Αχιλλέας, Θεοχαρίδης, Αρτέμης, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Τάρταρος, Φοίβος, Φώτος.

Ο Αχιλλέας Νικολάου ξεχώριζε για την άριστη τεχνική του κατάρτιση, το πολύ δυνατό σουτ που διέθετε και ήταν δημιουργός παιχνιδιού. Έπαιζε κυρίως σαν στόπερ αλλά και αμυντικός χαφ, παρόλον που στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν κεντρικός κυνηγός. Ο Αχιλλέας παντρεύτηκε στην Αμμόχωστο και η τραγική ειρωνία είναι πως λίγες μέρες μετά τον γάμο του έγινε πρόσφυγας.
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο