Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Κωστάκης Αλεξάνδρου

ΤΗ δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο μας και ειδικά στην Αλκή και τον Πεζοπορικό, έγραψε ο αμυντικός Κωστάκης Αλεξάνδρου, μαζί με το δίδυμο αδελφό του Θανάση που ήταν επιθετικός.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο αείμνηστος Κωστάκης, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, γεννήθηκε στη Συρία, για τούτο και ο κόσμος της Λάρνακας  έδωσε στα αδέλφια το προσωνύμιο ‘’αραπούθκια’’. Η πορεία των δίδυμων αδελφών ήταν η ίδια αφού μαζί ξεκίνησαν στην Αλκή και μαζί συνέχισαν στον ΠΟΛ. Ήταν τόσο όμοιοι που κανένας δεν μπορούσε να τους ξεχωρίσει, και λένε πως όταν κάποιος από τους δύο ήταν τιμωρημένος αλλά η ομάδα τον  χρειαζόταν περισσότερο από τον άλλο σε συγκεκριμμένες αναμετρήσεις, έπαιζε στη θέση του αδελφού του και κανένας δεν το καταλάμβαινε.

Η οικογένεια Αλεξάνδρου ήλθε στην Κύπρο στα μέσα της δεκαετίας  του ’50 και τα δίδυμα αδέλφια άρχισαν να αγωνίζονται σε συνοικιακή ομάδα της Λάρνακας. Μπορεί να δοκιμάστηκαν σε ΕΠΑ και ΠΟΛ αλλά απορρίφθηκαν και έτσι παράγοντας της Αλκής που τους είδε θα τους πάρει στην Αθάνατη. Υπόγραψαν το 1960-61 σε ηλικία 15 χρόνων και σιγά σιγά θα μπούν στην ομάδα και θα ξεχωρίσουν, σε μια εποχή που στην Αλκή έπαιζαν οι Παναής, Νικολής, Σαββής, Κοκής, Ηλίας, Σολής κ.ά. Μέχρι το 1972 που έπαιξαν στην ομάδα, η Αλκή πήρε δύο φορές την έκτη θέση και τις υπόλοιπες κινδύνευε με υποβιβασμό. 

Δύο φορές  η Αλκή αυτά τα χρόνια έφτασε στον τελικό κυπέλλου αλλά έχασε, όπως άλλωστε και στις πέντε συνολικά φορές που πήγε τελικό. Το 1967 έχασε από τον Απόλλωνα 1-0 και στον τελικό έπαιξε με τους: Θεοδόσης, Λευτέρης,  Νικολής, Κοκής, Κ.Αλεξάνδρου, Θανάσης, Σαββής, Παναής, Λειβαδιώτης,  Ηλίας, Τάκης. Η Αλκή για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τον ΕΠΑΛ 10-0, τη Σαλαμίνα 1-0 εκτός και τον Πεζοπορικό 2-1. Το 1970 έχασε στον τελικό  από τον ΠΟΛ με 2-1 και έπαιξε με τους: Θεοδόση, Σαββή, Τάκη, Κ.Αλεξάνδρου, Νικολή, Ανδρέου, Τάρταρο, Σέργη,( Βιολάρη), Παναή, Θανάση, Ηλία( Φώκο). Στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε πάλι τον ΕΠΑΛ 3-0, τον ΑΣΙΛ 3-0 και την Ανόρθωση 3-1.

Το 1972-73 τα δύο αδέλφια θα καταλήξουν στον Πεζοπορικό, παρόλον που στους πράσινους ήθελαν ένα εκ των δύο, όμως το απαίτησαν οι ίδιοι πως μόνο μαζί θα πάνε. Παίζουν μέχρι το 1977 χωρίς όμως να μπορέσουν να πανηγυρίσουν κάποιο τίτλο. Ο ΠΟΛ ήταν πάντως πρωταγωνιστής και πήρε την καλύτερη θέση το 1973-74 τερματίζοντας δεύτερος, δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ομόνοια. Σημαντικό είναι πως ο ΠΟΛ είχε την καλύτερη άμυνα με διαφορά, αφού δέχθηκε μόνο 8 τέρματα. Ο Κωστάκης Αλεξάνδρου πάντα δυνατός και σταθερός στην άμυνα, μετά τον Νικολή που είχε δίπλα του στην Αλκή, θα βρεί τώρα τους Καλλή και Φιλίππου ξεχωρίζοντας με την απόδοση τους. Με τον ΠΟΛ θα παίξει και στην Ευρώπη, το 1973, με την Σουηδική Μάλμο για το κύπελλο κυπελλούχων. Έφερε 0-0 στη Λάρνακα και γνώρισε την συντριβή εκτός έδρας με 11-0. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι: Μ.Κυριακίδης, Φιλίππου, Α.Παστελλίδης, Κ.Αλεξάνδρου, Καλλής, Καραπίττας, Λεωνίδας, Κουννίδης, Στ.Παπαδόπουλος, Χ.Λοίζου, Ντάφφι, Θανάσης, Ν.Παπαντωνίου, Στ.Κυριάκου, Μελής, Α.Ιακώβου.

Ο Κ.Αλεξάνδρου έχει και μια επίσημη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα, το 1971, κατά της Ισπανίας στην Κύπρο, όπου χάσαμε 0-2. Ο προπονητής Ρέι Γούντ χρησιμοποίησε τους: Δ.Ελευθεριάδη, Χ.Κατζηλιέρη, Καβάζη, Π.Φώκκη, Κ.Αλεξάνδρου, Κ.Αντωνίου, Παπέττα, Στεφανή, Παμπουλλή, Α.Στυλιανού, Π.Βασιλείου.   
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο