ΡΕΤΡΟ: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Μάρκος Μάρκου

Από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές στις δεκαετίες ’70 και ’80 ήταν ο Μάρκος Μάρκου που έγραψε ιστορία αγωνιζόμενος με τον Ολυμπιακό και το ΑΠΟΕΛ. Πρώτος σκόρερ για τον ΑΠΟΕΛ ο Μ. Μάρκου έχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ αφού είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έπαιξε 4 φορές στην Α’ Εθνική Ελλάδας, τρεις με τον Ολυμπιακό και μία με τον ΑΠΟΕΛ.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στους «μαυροπράσινους» το 1965 και έπαιξε μέχρι το 1973 συνδυάζοντας την παρουσία του με την πιο χρυσή εφταετία της ομάδας του Τακτακαλά. Πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό (1967, 1969, 1971). Το 1973 πήρε μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ, μετακίνηση που προκάλεσε αρκετή συζήτηση. Ο Μ. Μάρκου έπαιξε στους «γαλαζοκίτρινους» μέχρι το 1980, πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα (1980) και τρία κύπελλα (1976, 1978, 1979). Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε στον Κεραυνό Στροβόλου που ανήλθε στην Α’ Κατηγορία (1980-82). Πέτυχε 130 τέρματα, 80 με τον ΑΠΟΕΛ και 50 με τον Ολυμπιακό. 

Μόνιμος σκόρερ, έστω κι αν δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αφού επικρατούσε ο Καϊάφας. Άλλωστε ο Μ. Μάρκου με τον αρ. 8 στην πλάτη, πολλές φορές έπαιξε και στην μεσαία γραμμή έχοντας δημιουργικό ρόλο. Διακρινόταν για το δυνατό σουτ και τις φοβερές κεφαλιές του, με αρκετά τέρματα που πέτυχε να είναι εντυπωσιακά. Κατέγραψε 18 συμμετοχές στην Εθνική, όπου πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες. 

Προπονητής που ανακάλυψε το ταλέντο του Μάρκου ήταν ο Πάμπος Αβρααμίδης και παίζει στα 17 του στον Ολυμπιακό με του Φιλώτα, Π. Ευθυμιάδη, Αργυρού, Σωτηράκη, Σαββάκη, Καττένη, Λυμπουρή, κ.α. Στα 23 του παίζει στον ΑΠΟΕΛ, όπου γνωρίζει νέες μεγάλες επιτυχίες και ο ίδιος ξεχωρίζει με το ταλέντο και την προσφορά του, μαζί με τους Α. Στυλιανού, Στεφανή, Τιμοθέου, Ηρόδοτο, Παντζιαρά, Λίλλο, Λεωνίδα, Μιαμιλιώτη, Κολοκάση, Αντωνίου, Κρητικό, Αθάνατο, Π. Χ’ Θωμά, κ.α.

Ο Μάρκος εγκαταλείπει το ποδόσφαιρο στα 29 του χρόνια λόγω τραυματισμού αλλά το όνομα του είναι στα κορυφαία των παικτών του ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακού. Πολλές ξένες ομάδες τον είχαν στο στόχαστρο τους αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει.    
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο