ΡΕΤΡΟ: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Φοίβος Βραχίμης

Από τους κορυφαίους κύπριους επιθετικούς του ’80 ο Φοίβος Βραχίμης της Ανόρθωση θαυμάστηκε από του φιλάθλους όσο λίγοι ποδοσφαιριστές.

Ο Φοίβος έπαιξε για 14 χρόνια στην Ανόρθωση (1972-1986) και με 140 τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ της όλων των εποχών. Κατέγραψε 398 συμμετοχές και πανηγύρισε ένα κύπελλο (1975) ενώ είναι 18 φορές διεθνής, έχοντας σημειώσει 4 τέρματα. 

Ο Φοίβος εντάχθηκε στην Ανόρθωση το 1968 σε ηλικία 15 χρόνων και ήταν ένα από τα πολλά ταλέντα τα οποία εντόπισε και ανέδειξε ο Πανίκος Ιακώβου, καθηγητής του στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σε καιρούς δύσκολους για την ομάδα, ήταν ο ποδοσφαιριστής που επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις και πετυχαίνοντας πολλά καθοριστικά και θεαματικά τέρματα. Ο Φοίβος ανήκει στη γενιά των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι κράτησαν όρθια την Ανόρθωση στην προσφυγιά. Μαζί με τους Φάνο, Στέφανο, Κωνσταντίνου, Αρτέμη, Κοβή, Νικόλα, Τάρταρο κ.α

Το ταλέντο του ήταν σπάνιο και αστείρευτο. Γρήγορος, τεχνίτης, με ωραία ντρίπλα, καθήλωνε με το γεμάτο φινέτσα, φαντασία και θέαμα παιχνίδι του. Ο Φοίβος Βραχίμης έπαιξε και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, κυρίως όμως ως έξω αριστερά. Ήταν ο επιθετικός παίκτης της ουσίας και του θεάματος που δύσκολα μπορούσαν να αναχαιτίσουν οι αντίπαλοι του.

Ο Φοίβος βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, όμως, για διάφορους λόγους η μετεγγραφή του δεν πραγματοποιήθηκε. Παίκτης βαρόμετρο αποτελούσε το ίνδαλμα των φιλάθλων της ομάδας του.

Το 1978 αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 τέρματα. Το 1984 ανέλαβε την αρχηγία της Ανόρθωσης μέχρι το 1986 και τερμάτισε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 33 χρόνων. Το 1987 η ΕΑΚ του απένειμε ο βραβείο του αθλητή ήθους.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο