ΡΕΤΡΟ: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Τώνης Φαντούσης

Το όνομα Φαντούσης είναι συνδεδεμένο για πολλές δεκαετίες με το σωματείο της Αλκής Λάρνακας. Ο πατέρας, μ.Ανδρέας Φαντούσης, ήταν μέλος σε πολλά διοικητικά συμβούλια της Αλκής και τα παιδιά του Τώνης, Δώρος και μ.Μίμης ως παίκτες αλλά και από άλλα πόστα, με τον τελευταίο να έχει διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου.

Ο πιό μεγάλος ήταν ο Τώνης Φαντούσης, που έβαλε τη δική του σφραγίδα στους κυανέρυθρους της Λάρνακας. Πολύ μικρός, το 1968, εντάχθηκε στην Αλκή και αφού αγωνίστηκε ένα χρόνο στην εφηβική ομάδα, ο Τσιατσέφσκι το 1969 θα τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του έγινε σε αγώνα κατά του Ευαγόρα στην Πάφο όπου η Αλκή κέρδισε 1-0. Παίκτης με καλή τεχνική κατάρτιση, γρήγορος και με ωραία ντρίπλα ο Τώνης έπαιζε και ως δεξιός εξτρέμ αλλά και πίσω από τον προωθημένο επιθετικό. Ήταν δημιουργικός και ο παίκτης που τροφοδοτούσε τους επιθετικούς της ομάδας παρόλον που ήταν και ο ίδιος σκόρερ. Αγωνίστηκε μέχρι το 1983 στην ομάδα όπου διετέλεσε και αρχηγός μαζί με τους Μ.Παναγιώτου και Κ.Ανδρέου. Στο ΓΣΚ Πάφου όπου έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, ο Τ.Φαντούσης έχει να θυμάται πως έκανε και χατ-τρικ κατά του Ευαγόρα όταν η Αλκή κέρδισε 6-1.

Η πιο καλή παρουσία της Αλκής στο πρωτάθλημα την εποχή του Φαντούση ήταν το 1979, όπου η ομάδα πήρε την τρίτη θέση στην τελική βαθμολογία, που αποτελεί την καλύτερη από την ημέρα που εντάχθηκε στην ΚΟΠ. Πιο πάνω τερμάτισαν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια που πήραν κύπελλο και πρωτάθλημα αντίστοιχα, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην Αλκή να παίξει για πρώτη φορά στο κύπελλλο ΟΥΕΦΑ. Την χρονιά αυτή ο Τ.Φαντούσης ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 7 τέρματα ενώ πρώτος ήταν ο Δημ.Παναγιώτου με 15 τέρματα.

Στην μοναδική παρουσία της στην Ευρώπη η ομάδα της Λάρνακας αντιμετώπισε την Δυναμό Βουκουρεστίου από την οποία έχασε στη Ρουμανία 3-0 ενώ στον επαναληπτικό στη Λάρνακα γνώρισε τη συντριβή με 9-0. Στο 8-0 ο Φαντούσης έχασε πέναλτι για την ομάδα της Λάρνακας. Στα παιχνίδια αυτά αγωνίστηκαν οι: Περικλέους, Ολύμπιος, Βιολάρης, Μ.Παναγιώτου, Κ.Ανδρέου, Μ.Ιωάννου, Μ.Πέτρου, Πύριλλος, Παναής, Στάσος, Τ.Φαντούσης, Μαππούρας, Π.Σαίττης, Ν.Λεωνίδου. Ο Τώνης ήταν στους δύο χαμένους τελικούς κυπέλλου της Αλκής, το 1976 από τον ΑΠΟΕΛ 6-0 και το 1977 από τον Ολυμπιακό 2-0. Στα απιχνίδια αυτά αγωνίστηκαν οι:  Περικλέους, Γιόκας, Δ.Φαντούσης, Σπύρου, Μ.Παναγιώτου, Κ.Ανδρέου, Τ.Φαντούσης, Παναής, Αγγελή, Μ.Ιωάννου, Δ.Παναγιώτου, Αντωνάκης, Θεοδοσίου, Χριστάκη, Ολύμπιος, Μανώλη, Βιολάρης, Αντωνάκης.

Ο Τώνης Φαντούσης έμεινε στην ομάδα και όταν αυτή υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία το 1982 και αγωνίστηκε ένα χρόνο ξανά στην Α’ Κατηγορία πρίν αποχωρήσει από τα γήπεδα. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές στην Αλκή ο προπονητής κ.Κοβάτσιεφ χρησιμοποίησε τους: Σαίττη, Ολύμπιο, Βιολάρη, Τ.Μιαμηλιώτη, Τισιάνσκι, Φαντούση, Χρυσοστόμου, Νικολάου, Γκοράνοφ, Μαππούρα, Λεωνίδου, Δ.Παναγιώτου, Κίμωνος, Μ.Παναγιώτου, Α.Σάββα, Μ.Ιωάννου, Αποστόλου, Αντωνίου.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο