ΡΕΤΡΟ: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λάκης Γαβαλάς

Όταν το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό, στη δεκαετία του ’70, κάποιοι ποδοσφαιριστές που ήταν και πολύ καλοί μαθητές θυσίαζαν την αγάπη τους για το άθλημα και ακολουθούσαν τις σπουδές, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να έχουν μιά καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Μπορεί να μην ήταν πολλοί αυτοί οι παίκτες, όμως είναι γεγονός πως χάθηκαν κάποια ταλέντα τα παλιά χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λάκης Γαβαλάς της ΕΠΑ Λάρνακας, που εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο παρόλον που είχε το ταλέντο και τα προσόντα για να φτάσει πιό ψηλά,για να ακολουθήσει την ιατρική. Και πέτυχε αφού έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική, όπου ζεί και εργάζεται έχοντας σαν μιά καλή ανάμνηση το ποδόσφαιρο και την αγαπημένη του ΕΠΑ.

Από πολύ μικρός, μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, ο Λάκης Γαβαλάς θα βρεθεί στις προπονήσεις των μαυροκιτρίνων, όπου και ξεχώριζε με το ταλέντο του και σταδιακά θα προωθηθεί από τον τότε προπονητή Γιόλη Χριστοφόρου. Η ΕΠΑ τότε βρισκόταν σε μια αγωνιστική πτώση, αφού το σωματείο ήταν στη φάση της ανανέωσης μετά την κατάκτηση του τίτλου το 1970 και την παρουσία της στην Α’ Εθνική Ελλάδος. Μαζί με τον Γαβαλά είχαν προωθηθεί στην ομάδα και άλλοι νεαροί, όπως οι Λεμέσιος, Π.Αναστασίου, Γ.Γεωργίου, Νίκαντρος, Λ.Ορθοδόξου ενώ από την παλιά φρουρά ήταν οι Μ.Αλκιβιάδης, Χ.Κατζηλιέρης, Χρ.Πρέντζας, Χ.Κωμοδρόμος. Πέραν από τους πιό πάνω παίκτες την εποχή που ξεκινούσε ο Γαβαλάς στην ΕΠΑ ήταν και οι Β.Δίγκλης, Γ.Σπύρου, Π.Σοφοκλέους, Ν.Σκάγιας, Α.Κανίκλης, Λ.Καρσεράς, Ξ.Κυριακίδης, Π.Νάχλης κ.α.

Ο Λάκης Γαβαλάς αγωνιζόταν στη θέση του έξω αριστερά και μαζί με τον Πάμπο Αναστασίου που αγωνιζόταν δεξιά και τον Νίκο Σκάγια που ήταν σέντερ φορ, αποτελούσαν μια πολύ καλή επιθετική τριπλέττα. Ένας δυνατός επιθετικός, με ωραία ντρίπλα και δυνατό σουτ, με άριστη τεχχνική κατάρτιση, μπορούσε να είναι κυρίαρχος της μπάλας, ήξερε να την προστατεύει και να προωθείται, δημιουργώντας αλλά και σημειώνοντας τέρματα. Έπαιξε μέχρι το 1981-82 πριν φύγει στο εξωτερικό για σπουδές. Η πιο καλή θέση που πήρε ΕΠΑ την περίοδο που αγωνιζόταν ο Λάκης ήταν η 4η θέση το 1979-80, πίσω από ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Πεζοπορικό. Από εκεί και πέρα ήταν μιά φορά 5η και τις υπόλοιπες από 8η μέχρι 11η στην τελική βαθμολογία. Την περίοδο 1977-78 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου όπου έχασε από τον Ολυμπιακό 0-1 και έφερε ισοπαλία 0-0 εντός έδρας( ήταν διπλοί οι αγώνες).

Ο Λ.Γαβαλάς έχει μιά συμμετοχή στην Εθνική ανδρών ενώ έπαιξε και στην Εθνική Ελπίδων. Έχει αγωνιστεί στην ΕΠΑ και με τους Λάκη Θεοδώρου, Α.Καλόγηρο, Δ.Μισό, Κουμή, Τελρόϊ, Χάρης, Τζίβας, Πιεράκης, Κ.Ανδρέου, Άντονι, Γιωρκάτζιης, Αντωνάκης, Τάσος Κωνσταντίνου, Α.Μιαμηλιώτης, Περδίου, Μ.Θεοδότου, Κλ.Νεοκλέους, Παπαπαναγιώτου.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο