ΡΕΤΡΟ: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Ιωάννης Ξυπολητάς

Από τους παίκτες που πανηγύρισαν την κατάκτηση των τριών πρωταθλημάτων με τον Ολυμπιακό τη δεκαετία του ’70, ήταν και ο Ιωάννης Ξυπολητάς. Και δεν ήταν λίγο πράγμα η κατάκτηση των συνεχόμενων τίτλων από τους μαυροπράσινους και η παρουσία της ομάδας τρείς φορές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, αλλά και τα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια εκείνη την εποχή.

Ο Ξυπολητάς αγωνιζόταν ως αριστερός αμυντικός ή κάποτε ως χαφ, ξεχωρίζοντας για τη σταθερή αγωνιστική του παρουσία, τη δύναμη και το πάθος στο παιχνίδι του. Ένας δυνατός και καλός παίκτης που έβαλε το λιθαράκι  του στις επιτυχίες της ομάδας του Τακτακαλά, στην οποία κατέληξε από την Ομόνοια, αφού ξεκίνησε το  ποδόσφαιρο από την ομάδα του τριφυλλιού.

Πρίν πάρει το πρώτο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός για δύο συνεχόμενες χρονιές τερμάτιζε δεύτερος, την πρώτη πίσω από τον ΑΠΟΕΛ 7 βαθμούς και τη δεύτερη ένα βαθμό πίσω από την Ομόνοια. Ο πρώτος τίτλος ήλθε την περίοδο 1966-67 έχοντας καλύτερη αναλογία τερμάτων από τον ισόβαθμο του ΑΠΟΕΛ. Προπονητής ήταν ο Πάμπος Αβρααμίδης και ο Ολυμπιακός στην πρώτη έξοδο του στην Ευρώπη, για το κύπελλο πρωταθλητριών, αντιμετώπισε την Φ.Κ.Σαράγεβο με την οποία έφερε ισοπαλία 2-2 στην Κύπρο και έχασε εκτός έδρας 3-1. Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι: Φιλώτας, Μ.Αργυρού, Σωτ.Γεωργίου, Δημ.Αργυρού, Ξυπολητάς, Λ.Αβρααμίδης,  Γ.Κεττένης, Π.Ευθυμιάδης, Μ.Μάρκου, Κωστ.Πιερίδης, Α.Λυμπουρής, Β.Κάτσιης.

Η κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος ήλθε το 1968-69 όταν η ομάδα επέστρεψε από την Ελλάδα, και αυτή τη φορά πήρε τον τίτλο με καλύτερη αναλογία τερμάτων με την ισόβαθμη του Ομόνοια. Στην Ευρώπη για το κύπελλο πρωταθλητριών βρήκε μπροστά του τη φημισμένη Ρεάλ από την οποία γνώρισε δύο βαριές ήττες με 8-0 και 6-1, δύο αγώνες που έγιναν στην Ισπανία. Στους αγώνες αυτούς, με τον Έλι Φούκς να είναι προπονητής εκείνη την περίοδο, αγωνίστηκαν οι: Φιλώτας, Μ.Αργυρού, Σωτηράκης, Δ.Αργυρού, Π.Παρτασίδης, Σαββάκης, Λ.Αβρααμίδης, Α.Ασσιώτης, Κάτζιης, Ξυπολητάς, Κεττένης, Π.Ευθυμιάδης, Μ.Μάρκου.

Η ιστορία επαναλήφθηκε για τρίτη φορά, αφού οι μαυροπράσινοι επιστρέφοντας από την ‘Α Εθνική πήραν για τρίτη και τελευταία φορά στην ιστορία τους το πρωτάθλημα. Με προπονητή τον Μπράντλεϊ ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος με διαφορά 4 βαθμών από τον Διγενή Μόρφου. Στο κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης αντιμετώπισε την  Φέγενορντ Ολλανδίας από την οποία έχασε με 8-0 και 9-0, δύο παιχνίδια που πάλι έγιναν εκτός έδρας. Στους αγώνες αυτούς έπαιξαν οι: Κ.Βασιλείου, Κ.Μιχαήλ, Σωτηράκης, Παρτασίδης, Σαββάκης, Δ.Αργυρού, Γ.Παύλου, Α.Ασσιώτης, Π.Ευθυμιάδης, Μ.Μάρκου, Κεττένης, Λυμπουρής. Στα παιχνίδια αυτά δεν αγωνίστηκε ο Ξυπολητάς αφού μετά την κατάκτηση και του τρίτου τίτλου θα αποχωρήσει από τα γήπεδα, όπως αργότερα και άλλοι παίκτες μια και ο Ολυμπιακός θα ξεκινούσε σταδιακά την ανανέωση του.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο