Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Κωστάκης Κίνας

Όλοι οι φίλαθλοι της Κύπρου αλλά ειδικά οι χιλιάδες φίλαθλοι της ΑΕΛ με συγκίνηση και θαυμασμό θυμούνται τη ποδοσφαιρική περίοδο 1967-68. Η νεανική ομάδα του Λοϊζου Παντελίδη κάνει εντυπωσιακή πορεία και κερδίζει τον τίτλο και την επόμενη χρονιά θα αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Μέλος εκείνης της ιστορικής ομάδας ήταν και ο «ψηλός» Κωστάκης Κίνας που αγωνιζόταν ως μεσοαμυντικός και ξεχώριζε για το πάθος, τη δύναμη και την σοβαρότητα του στο παιχνίδι. 

Ο Κωστάκης Κίνας εντάχθηκε στην αγαπημένη του ΑΕΛ και έπαιξε από το 1959 μέχρι το 1970 και θα μπορούσε να συνεχίσει το ποδόσφαιρο εάν δεν είχε τραυματιστεί. Πέραν του Λ. Παντελίδη δούλεψε και με τους προπονητές  Φριτς, Τουρπέκκι. 

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1967-68 ήταν και η πιο ευχάριστη στιγμή στην καριέρα του. Την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, αφού υπήρχε ο μεγάλος ενθουσιασμός και η αγάπη για την ομάδα. Μοχθούσαν όλοι για να πάει μπροστά η ΑΕΛ. Η πιο δυσάρεστη στιγμή για τον Κ. Κίνα  ήταν το 1965 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στη Λευκωσία όπου κτύπησε και ο τραυματισμός αυτός δεν τον άφησε να δείξει τον πραγματικό εαυτό του και ήταν ουσιαστικά το εμπόδιο στην καριέρα του. 

Στην μεγάλη εκείνη ΑΕΛ το 1967-68 ήταν τα αδέλφια Παπαδόπουλου (Πανίκος, Ζηνωνής, Παμπουλλής, Ανδρέας, Άριστος) και οι Α. Κωνσταντίνου, Τσαγγάρης, Νώντας, Πόντζιος, Σταύρος, Κόκκινος κ.α.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Κ. Κίνας το 1960 είχε για συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Μαλακτό, Ανδρόνικο, Λευτέρη, Τέλη, Φοίβο, Ζηνωνή, Γιάννο, Τουίς, Εργατούδη, Π. Παπαδόπουλο, Μαρνέρο, Καμπούρη.  
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο