Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Άντρος Ξυστούρης

Από τους μεγάλους τερματοφύλακες που ανέδειξε το ποδόσφαιρο μας στην δεκαετία του 70’ ήταν ο Άντρος Ξυστούρης του ΑΣΙΛ Λύσης που δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή στα 46 του χρόνια το 1997. 

Ο Άντρος έδωσε μια συνέχεια κάτω από τα δοκάρια της αγαπημένης του ομάδας, αφού διαδέχθηκε τον ξάδελφο του Ανδρέα Ξυστούρη (Πάτρος) που ήταν στην ομάδα που ανέβασε τον ΑΣΙΛ στην Α’ κατηγορία. 

Ήταν ένας ταλαντούχος τερματοφύλακας πραγματικός αίλουρος κάτω από τα δοκάρια είχε πλήρη έλεγχο στην περιοχή του και ξεχώριζε για τις εντυπωσιακές και πολλές φορές ριψοκίνδυνες αποκρούσεις του. 

Ο Άντρος Ξυστούρης ξεκίνησε ως αριστερός αμυντικός και επειδή ο προπονητής του αναζητούσε τερματοφύλακα τον δοκίμασε λόγω… ύψους και αυτό ήταν. Με προπονητή τον Γιουγκοσλάβο Γ. Σβεκάνοβιτς στα 16 του χρόνια ο Α. Ξυσστούρης παίζει στην πρώτη ομάδα την περίοδο 1968-69, όταν ο ΑΣΙΛ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία. 

Ήταν αυθεντικό ταλέντο και ολοι μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για τις εμφανίσεις του ενώ άρχιζαν ήδη οι κρούσεις για μετεγγραφή του από μεγάλες ομάδες. Τελικά η μεγάλη πρόκληση ήλθε από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1972. Δυστυχώς ενώ στην προετοιμασία και τα πρώτα φιλικά κερδίζει  τις εντυπώσεις ο Άντρος δεν θα μπορέσει να παίζει στους ερυθρόλευκους. 

Επιστρέφει στην Κύπρο και τον ΑΣΙΛ όμως το 1973-74 πάει στον Απόλλωνα όπου είναι δίδυμο με τον τερματοφύλακα Γιαννάκη Παπαϊωάννου. Παίζει ακόμη μια περίοδο στον Απόλλωνα και ένα χρόνο στον Πεζοπορικό. 

Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Άντρο Ξυστούρη ήταν ο προπονητής Κώστας Ταλιάνος που έβαλε τη δική του σφραγίδα στον ΑΣΙΛ στις ωραίες εποχές του 70’. Ο Άντρος παρά τη φήμη και την προβολή είχε παραμείνει απλός και φιλικός με όλους με το χαρακτηριστικό πλατύ του χαμόγελο. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο