Παίκτες που έγραψαν ιστορία Ανδρέας Φιλώτας (Ολυμπιακός)

Ο Ανδρέας Φιλώτας ήταν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού και την Εθνικής μας στην δεκαετία του ’70. Έχει συνδέσει το όνομά του με τις κορυφαίες στιγμές της ομάδας του Τακτακαλά στον οποίο αγωνίστηκε από το 1960 μέχρι το 1975.

Ο Α. Φιλώτας είχε μια συνεχή παρουσία κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού με μια θαυμαστή σταθερότητα. Ενέπνεε εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του, ήταν πραγματικός ηγέτης με πολύ καλές εξόδους αλλά και θαυμαστή αντίδραση κάτω από τα δοκάρια της εστίας του.

Ο Πάμπος Αβρααμίδης, προπονητής του Ολυμπιακού ήταν αυτός που τον πήρε τον νεαρό Ανδρέα στην ομάδα. Ήταν στα 18 του και κλήθηκε μάλιστα να παίξει λόγω τραυματισμού του Μουττά που ήταν βασικός τερματοφύλακας. Ήταν ένα κρίσιμο  παιχνίδι με την ΕΠΑ στο ΓΣΠ και ο Φιλώτας θα αποκρούσει δύο πέναλτι και ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 2-1. Ήταν το ιδανικό ξεκίνημα για τον Φιλώτα και η αρχή για μια μεγάλη καριέρα.

Ο Ολυμπιακός θα πάρει τρία πρωταθλήματα - το 1967, τα 1969 και το 1971, σε μια περίοδο που οι «μαυροπράσινοι» μεσουρανούσαν στο ποδόσφαιρό μας. Παράλληλα η ομάδα θα παίξει ως πρωταθλήτρια τρεις φορές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, όπου ο Φιλώτας πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις, κερδίζει το χειροκρότημα και δέχεται προτάσεις από ομάδες της Ελλάδας, όμως θα τις απορρίψει για επαγγελματικούς λόγους. Ο Α. Φιλώτας (που έχει δύο συμμετοχές στην Εθνική) έγραψε ιστορία γιατί ήταν ο πρώτος χρονικά τερματοφύλακας που σκόραρε στην Α’ Εθνική σε αγώνα πρωταθλήματος από το σημείο του πέναλτι! (Εναντίον του Πανσερραϊκού, το 1967-68).

Σ’ αυτήν τη μεγάλη πορεία του Ολυμπιακού βρίσκουμε και τους Π. Ευθυμιάδη, Κ. Πιερίδη, Μ. Μάρκου, Σωτηράκη, , Μ. Αργυρού, Σαββάκη, Λ. Αβρααμίδη, Α. Ασσιώτη, Δ. Αργυρού,  Κεττένη, Λυμπουρή, Μάιλο, Κάτζιη, Π. Παρτασίδη, Γ. Αριστείδου, Ξυπολητά κ.ά. 

Ο Φιλώτας, ήταν παρών στην πρώτη επίσημη νίκη τη Κύπρου το 1968, με 2-1 επί της Ελβετίας.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο