Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Μιχάλης Ορφανίδης

Ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που ανέδειξε η Νέα Σαλαμίνα και το κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν ο Μιχάλης Ορφανίδης που ξεχώρισε στη δεκαετία του ’60 για τα ηγετικά του προσόντα και το πλούσιο ταλέντο του.

Ήταν ο ηγέτης της μεγάλης ομάδας που είχε η Νέα Σαλαμίνα την περίοδο 1965-66 χρονιά που άγγιξε και τους δύο τίτλους αλλά στο φινάλε τους έχασε και από διαιτητικά λάθη, κάτι για το οποίο αναφέρουν μέχρι και σήμερα οι ερυθρόλευκοι. Στην σπουδαία εκείνη ομάδα συναντούμε τους Κουρέα, Γιάσα, Γέρο, Σιάλο, Σάββα, Ορφανίδη, Κυρ. Κκέλο, Πιτσιάουλο, Κότροφο, Κοντεάτη, Ιστή, Σιάλο, Βαρνάβα, Χατζή, Κατσιανή, Φραγκή, Π. Φώκκη, Πατσίκκο, Προπονητής ήταν ο Κωστάκης Αντωνιάδης.

Ο Ορφανίδης βρέθηκε στις τάξεις της Νέας Σαλαμίνας από μικρή ηλικία και όσοι τον έβλεπαν διαπίστωσαν πως ήταν ένα ταλέντο που θα έφτανε ψηλά. Παίκτης με οξυδέρκεια και ψηλή τεχνική ήταν ηγέτης της ομάδας και γρήγορα έγινε μια μεγάλη φίρμα του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το ταλέντο του έγινε καθολικής αναγνώρισης από τους φιλάθλους της Κύπρου. Σε ηλικία μόλις 21 χρόνων έγινε ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» όταν ο Ανδρέας Φώκκης το 1964 δεν ήταν πλέον βασικός.

Ο Ορφανίδης ήταν ο φυσιολογικός ηγέτης της ομάδας αφού ξεχώριζε από όλη την ομάδα. Δεν ευτύχησε όμως να σηκώσει ένα τίτλο ως αρχηγός της υπέροχης ομάδας που είχε τότε η Νέα Σαλαμίνα.

Ο Μιχάλης Ορφανίδης έπαιξε στη Νέα Σαλαμίνα από το 1959 μέχρι το 1967. Όσο και να φαίνεται περίεργο σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 25 του χρόνια φανερά απογοητευμένος για τον τρόπο που η ομάδα έχασε και τους δύο τίτλους το 1965-66 και πήγε εξωτερικό. Από το 1967 που ξενιτεύτηκε, έκανε 49 χρόνια να επιστρέψει και να δει γνωστούς και φίλους. Κατάφερε να καταγράψει 165 επίσημες εμφανίσεις με τη Νέα Σαλαμίνα, ενώ πέτυχε 42 τέρματα. Έπαιξε δύο επίσημα παιχνίδια με την Εθνική, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Ενόπλων στα διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Ο Ορφανίδης διέθετε πολλά χαρίσματα και η προσωπικότητα του δεσπόζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν ήταν λίγοι οι αγώνες όπου με τις περίτεχνες ενέργειες του καθόριζε το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ήταν και σπεσιαλίστας στην εκτέλεση των φάουλ. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο