Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Πανίκος Γιολίτης

To όνομα Γιολίτη έχει ξεχωριστή θέση και σφραγίδα στην ιστορία του Απόλλωνα και πιο συγκεκριμένα στις δεκαετίες 60 και 70. Τα αδέλφια Πανίκος και Χριστάκης ξεχώρισαν και με την αγωνιστική τους παρουσία βοήθησαν την ομάδα της Λεμεσού τα μέγιστα.

Ο Πανίκος ήταν ο μεγαλύτερος από τους δύο. Μόλις στα δεκάξι του έπαιξε στη 1η ομάδα και μετά από τέσσερα χρόνια, στα 20 του, πανηγύρισε και τον πρώτο του τίτλο. Ήταν στα 1966 όταν ο Απόλλωνας σήκωσε το κύπελλο, μετά την νίκη του στον τελικό με 4-2 επί της Νέας Σαλαμίνας. Σκόραρε μάλιστα και το πρώτο τέρμα. Που να το φανταζόταν ο νεαρός από τον Πάνω Αμίαντο Λεμεσού πως ένα χρόνο μετά στα 21 του, θα πανηγύριζε και 2ο κύπελλο, με τον Απόλλωνα να κερδίσει αυτή τη φορά την Αλκή με 1-0.

Ο Πανίκος Γιολίτης αγωνιζόταν ως αριστερός χαφ και ξεχώριζε για τα δημιουργικά του προσόντα.  Πολύ καλός στις στατικές φάσεις, με τεχνική, διορατικότητα, μεγάλα πνευμόνια, πείσμα. Είχε όλο το πακέτο για να αναδειχτεί σε ηγέτη του Απόλλωνα, αλλά και για να κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό των φίλων της ομάδας. Όπως και έγινε, στα 11 χρόνια, παρουσίας του από το 1963 μέχρι το 1974. Σε αυτό το διάστημα σκόραρε 12 φορές με πιο παραγωγική τη περίοδο 68-69 με τέσσερα γκολ.   

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Πανίκος αγωνίστηκε δίπλα στους αδελφούς Βασιλειάδη, Γεωργιάδη, Όρρο, Ευαγόρα, Κρ. Βέβη, Π. Κρυστάλλη, Καβάζη, Κύρου, Παναγίδη, Αντωνίου, Πολυβίου, Γαβαλά, Πετρίδη. Στην πορεία και στα τελευταία στάδια της καριέρας του είχε συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Φασουλή, Γ. Παπαϊωάννου, Αριστείδου, Ανδρονίκου, Μέη, Κακουλλή, Ζορπά, Γεννάρη, Λάμπρου, Α. Κωνσταντίνου, Κυριακίδη

Από την περίοδο 68-69 ο Πανίκος είχε δίπλα του και τον μικρότερο αδελφό του Χριστάκη. Το να αγωνίζονται αδέλφια στην ίδια ομάδα συνέβη πολλές φορές. Είναι όμως σπάνιο να αγωνίζονται δίπλα δίπλα, στο κέντρο της ομάδας.

Ο Πανίκος Γιολίτης αγωνίστηκε και στην Εθνική ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 70. Ήταν ανάμεσα στους παλαίμαχους διεθνείς (μαζί και ο αδελφός του Χριστάκης) του 1973 που πρόσφατα τιμήθηκαν η ΚΟΠ.

Όταν σταμάτησε τη καριέρα του στα 1974, ο Πανίκος Γιολίτης δεν κρέμασε τα παπούτσια. Ήταν πρακτικά ο στυλοβάτης της ίδρυσης της ακαδημίας του Απόλλωνα και για πολλά χρόνια υπεύθυνος της. Σε συνεργασία με τον Στούντλερ, βοήθησε τα μέγιστα στην ανάδειξη αρκετών ποδοσφαιριστών που έγραψαν μετέπειτα τη δική τους ιστορία στον Απόλλωνα.  

Πριν τέσσερα χρόνια οπαδική ιστοσελίδα του Απόλλωνα ανήρτησε ένα εξαιρετικό βίντεο για τον παλαίμαχο άσο της ομάδας. Όπως θα δείτε η μπάλα…. χρόνια δεν κοιτά.

 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο