Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Γιαννάκης Μάντης

Ένα μηχανάκι στην μεσαία γραμμή ήταν ο Γιαννάκης Χρίστου-Μάντης (έτσι έγινε γνωστός) στην Ανόρθωση όπου αγωνίστηκε για 12 χρόνια, τόσο στο ΓΣΕ Αμμοχώστου, όσο και στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς μετά το 1974. 

Ο Γ. Μάντης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τα μαθητικά του χρόνια και στην Ανόρθωση τον πήρε ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Τζίνα Σιμονόφσκι που τον εντόπισε σε κάποιο τουρνουά επτά καθ’ ομάδα. Ο Σιμονόφσκι ήταν λάτρης της ανάδειξης ταλέντων και έτσι ο Μάντης μετά από λίγα παιχνίδια  στην εφηβική ομάδα θα παίξει στην πρώτη ομάδας το 1967 και έκτοτε έγινε αναντικατάστατο στέλεχος της Ανόρθωσης. 

Δώδεκα χρόνια στην «Κυρία» παίζοντας με τον αριθμό 8 στην πλάτη ξεχώρισε για το ουσιαστικό και παραγωγικό του παιχνίδι στην μεσαία γραμμή. Με γερά πνευμόνια ο Γιαννάκης Μάντης όργωνε το γήπεδο, δημιουργούσε παιχνίδι αλλά παράλληλα βοηθούσε και στο ανασταλτικό κομμάτι. Γρήγορος, ευέλικτος, με καλή ντρίπλα και άλμα, ήταν παίκτης μαχητής και διακρινόταν για το μυαλωμένο παιχνίδι. Ήταν υπόδειγμα ήθους μέσα στο γήπεδο σεμνός, αθόρυβος και μετριοπαθής, υπήρξε ο ποδοσφαιριστής της ουσίας. 

Ο Γ. Μάντης ανήκει στην ηρωική γενιά των ποδοσφαιριστών της Ανόρθωσης που κράτησαν όρθια την ομάδα στα δύσκολα πρώτα χρόνια του εκτοπισμού. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για 10 μήνες το 1976 στην Ροδεσία για οικονομικούς λόγους και επιστρέφοντας βοήθησε την Ανόρθωση μέχρι το 1980 και ακολούθως πήγε στον Εθνικό Άχνας όπου αγωνίστηκε για 5 χρόνια συμβάλλοντας στην άνοδο της ομάδας στην Α’ Κατηγορία. 

Στην Ανόρθωση έπαιξε από το 1967-1980 καταγράφοντας 304 συμμετοχές  κι 30 τέρματα. Κέρδισε δύο κύπελλα το 1971 και το 1975. Το πρώτο η Ανόρθωση το κέρδισε σε επαναληπτικό τελικό στο ΓΣΕ  με την Ομόνοια 1-0 και στην ομάδα ήταν οι Φάνος, Μέρτακκας, Λάρκου, Ττοφής, Σιαήλης, Μάντης, Σολέας, Κοκκινής, Αντωνάκης, Παναγίδης, Σώτος, Χ΄Γιάννης, Καράς, Α. Βάσου κ.α. Το 1975 πήρε το πρώτο τρόπαιο στην προσφυγιά κερδίζοντας στο ΓΣΠ την Ένωση 3-2 και ο Μάντης πέτυχε το πρώτο τέρμα. Στην ομάδα ήταν οι Κωνσταντίνου, Στέφανος, Αρτέμης, Φοίβος, Αχιλλέας, Θεοχαρίδης, Κοβής, Νικόλας, Τάρταρος, Φάνος, Παμπόρης, Αντωνάκης, Φώτος, Τουμάζου, Σαββίδης κ.α.
Ο Γ. Μάντης μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση βοήθησε ως προπονητής στις Ακαδημίες της Ανόρθωσης.       
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο