Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Οδυσσέας Αθάνατος

Μπορεί να συνδυαστούν οι σπουδές στην ιατρική και το ποδόσφαιρο; Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά ο Οδυσσέας Αθάνατοςκατάφερε να τα συνδυάσει έστω κι αν τελικά λόγω ιατρικής αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τα γήπεδα.

 Ο γιατρός ήταν ένας σπουδαίος αμυντικός, ένας άρχοντας στο κέντρο της άμυνας του ΑΠΟΕΛ, άριστος σε απόδοση και ήθος που κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με την χρυσή σελίδα της ιστορίας των «γαλαζοκιτρίνων» όταν το 1972-73 με προπονητή τον Πάνο Μάρκοβιτς έκαναν το νταμπλ και την επόμενη χρονιά αγωνίστηκαν στην Α΄ Εθνική Ελλάδας και ήταν η μόνη κυπριακή ομάδα που πέτυχε την παραμονή της. Ο Οδυσσέας Αθάνατος στο κέντρο της άμυνας έπαιζε με τους Ν. Παντζιαρά, Λίλλο ή Τότη Κυπριανίδη.

Από πολύ μικρός παίζει ποδόσφαιρο στην ΕΘΑ Έγκωμης αγωνιζόμενος ως επιθετικός. Στα 13 του χρόνια οι παλιοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ, Κωσταρής και Ν. Παπαγεωργίου θα τον πάρουν στην ομάδα και ο προπονητής Ανδρέας Λαζαρίδης θα τον προωθήσει στα 15 του στην εφηβική ομάδα.

Ο στρατός ήρθε να διακόψει την ποδοσφαιρική του πορεία και μετά την απόλυση του θα πάει για σπουδές στην ιατρική. Για τρία χρόνια, στην αρχή των σπουδών του δεν παίζει ποδόσφαιρο. Τελικά, θα επαναρχίσει το ποδόσφαιρο στην ομάδα του Χολαργού, όπου παίζει για τρία χρόνια, διακρίνεται ως επιθετικός και σκοράρει πολύ συχνά.

Το 1972 περάτωσε τις σπουδές του και επιστρέφει στην Κύπρο. Ήθελε να παίξει ξανά στον ΑΠΟΕΛ και τα κατάφερε όταν παίζοντας σε φιλικό ως κεντρικός αμυντικός, έπεισε τον Π. Μάρκοβιτς και αυτό ήταν. Ο γιατρός μονιμοποιείται και εντυπωσιάζει με το μεστό του παιχνίδι και το ΑΠΟΕΛ γράφει ιστορία το 1972-74 μαζί με τους Ηρόδοτο, Γ. Παντζιαρά, Α. Στυλιανού, Μ. Μάρκου, Α. Μιαμιλιώτη, Κρητικό, Κολοκάση, Μενελάου, και άλλους σπουδαίους παίκτες.

Ο Οδυσσέας Αθάνατος θα σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1975, αφού πρέπει να πάει στο Λονδίνο για περαιτέρω σπουδές τελειώνοντας ως χειρούργος-ορθοπεδικός. Έμεινε εκεί μέχρι το 1981 παίζοντας κατά καιρούς σε παροικιακές ομάδες. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ήταν ήδη 34 χρόνων και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει το ποδόσφαιρο. Κλήθηκε τρεις φορές στην Εθνική Κύπρου. Μπορεί να τον «έκλεψε» η ιατρική αλλά ο Οδυσσέας Αθάνατος πρόλαβε να βάλει την σφραγίδα του στο ΑΠΟΕΛ.

 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο