Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Γιάννης Μέρτακκας

Από τους πιο καλούς και σταθερούς αμυντικούς υπήρξε για 15 χρόνια στις δεκαετίες ’60 και ’70 ο Γιάννης Μέρτακκας που ήτα και βασικό στέλεχος της Εθνικής μας ομάδας πέραν από την παρουσία του σε Ανόρθωση και Ένωση Νέων Παραλιμνίου.

Ο Γ. Μέρτακκας που κατάγεται από το Παραλίμνι πολύ μικρός έδειξε το ταλέντο του ως μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ένα ταλέντο που εντόπισαν οι καθηγητές του, Αντώνης Παπαδόπουλος και Πανίκος Ιακώβου οι οποίοι τον πήραν στην Ανόρθωση όπως έγινε και με άλλους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες.

Έπαιξε για πρώτη φορά στην Ανόρθωση την περίοδο 1963-64 με προπονητή τον Αυστριακό Ρεϊνερ ως αριστερός αμυντικός. Ο Σιμονόφσκι είναι αυτός που τον μονιμοποίησε ως δεξιό αμυντικό, ενώ στην πορεία του έπαιξε και στο κέντρο της άμυνας (στόπερ και λίμπερο).

Ο Γ. Μέρτακκας έπαιξε για 10 χρόνια στην Ανόρθωση μέχρι το 1972-73 και κατέγραψε συνολικά 132 συμμετοχές και πέτυχε 4 τέρματα. Την τελευταία χρονιά στην Ανόρθωση κατέγραψε και τις περισσότερες συμμετοχές (27 και 2 τέρματα) ενώ από τις γεμάτες σεζόν ήταν το 1970-71 (26 συνολικά). Με την Ανόρθωση πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου το 1971 (κέρδισε την Ομόνοια σε επαναληπτικό τελικό) και στην ομάδα ήταν οι Φάνος, Χ’ Γιάννης, Λάρκου, Σιαήλης, Θεοχαρίδης, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Κοκκινής, Παναγίδης.

Ο Γ. Μέρτακκας έπαιξε σε δύο διαφορετικές εποχές της Ανόρθωσης αφού όταν ξεκινούσε είχε για συμπαίκτες και τους Α. Καρρά, Ττοφή, Θωμά, Πάπουρο, Άντη, Ζάγκυλο, Ασπρου, Π. Ιακώβου, Μαγίδη, και αργότερα και τους Σιαήλη, Κ. Πιερή, Π. Πιερή, Θεοδώρου, Α. Χ΄Κωνσταντή, Β. Χαραλάμπους, Γ. Παύλου, Καλαφάτη, Αρτέμη, Α. Βάσου, Αχιλλέα, Κοβή, Σώτο, Στέφανο, Ρούβαλη, Βαφόπουλο, Σιδέρη, Παρτασίδη, Βεντούρη, Γ. Παναγίδη, Αντώρκα κ.α.

Ο Γ. Μέρτακκας το 1973 μετεγγράφει στην Ένωση όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1978 και παίζοντας πάντα ως αμυντικό χαφ. Έπαιξε δύο φορές σε τελικό κυπέλλου αλλά το Παραλίμνι ηττήθηκε (1974 από Ομόνοια 2-0 και 1975 από Ανόρθωση 3-2).

Ήταν τότε που η Ένωση είχε την μεγάλη ομάδα με τους Δήμο, Κύζα, Φρόσο, Παπαλούκα, Σιαλή, Χειμώνα, Κούδα, Α. Κωνσταντίνου, Κυρ. Τσούκκα, Βλίττη κ.α.

Στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια της Ένωσης πέτυχε 3 τέρματα ενώ είναι και 10 φορές διεθνής. Οι αθλητικοί συντάκτες τον ανέδειξαν καλύτερο ποδοσφαιριστή το 1968 ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν δεύτερος.  

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο