Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Χρίστος Σολέας

Για μια δεκαετία ο Χρίστος Σολέας ήταν ο βασικός δεξιός εξτρέμ της Ανόρθωσης και η προσφορά του ήταν πολύ σημαντική, αφού υπήρξε κι αυτός μεταξύ των ποδοσφαιριστών που κράτησαν όρθια την Ανόρθωση στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά τον εκτοπισμό. Ο Σολέας έβαλε τη δική του σφραγίδα στην «Κυρία» στη δεκαετία του ’70 με την οποία πανηγύρισε δύο κύπελλα και ξεχώριζε για την ταχύτητα, την ντρίπλα του, δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, αλλά και σκοράροντας και ο ίδιος.

Ο Χρ. Σολέας έπαιξε στην Ανόρθωση από το 1969 μέχρι το 1978 καταγράφοντας 203 συμμετοχές και σημειώνοντας 36 τέρματα. Από το αγροτικό και την Άχνα (απ’ όπου κατάγεται) το 1965 θα ενταχθεί στην Ανόρθωση με προτροπή του πατέρα του. Έπαιξε στην εφηβική ομάδα την περίοδο 1965-66 η οποία κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα. Ακολούθησε διετής απραξία λόγω στρατού και το 1968 εντάσσεται στον Εθνικό Άχνας όπου παίζει μερικά φιλικά παιχνίδια και επιστρέφει στην Ανόρθωση.   

Ο Πανίκος Ιακώβου ήταν αυτός που τον προώθησε στην πρώτη ομάδα και ο Σολέας μονιμοποιήθηκε δείχνοντας πάθος και μαχητικότητα στο παιχνίδι του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους αφού πέραν από τα προσόντα του ξεχώριζε και για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ήταν ένα επιθετικό βέλος την Ανόρθωσης από δεξιά, δημιουργώντας αλλά και σημειώνοντας τέρματα, πολλές φορές μάλιστα καθοριστικά.

Την περίοδο 1972-73 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Ο Σολέας πανηγύρισε δύο κύπελλα με την Ανόρθωση. Το 1971 σε διπλό τελικό με την Ομόνοια. Μάλιστα, αυτός είχε ισοφαρίσει στο ΓΣΠ και οδήγησε τον επαναληπτικό του ΓΣΕ. Τότε στην ομάδα ήταν και οι Φάνος, Μέρτακκας, Χ’ Γιάννης, Λάρκου, Σιαήλης, Ττοφής, Θεοχαρίδης, Μάντης, Αντωνάκης, Κοκκινής, Παναγίδης, Καράς, Σώτος, Α. Βάσου, Θεοδώρου, Αχιλλέας κ.α

Το δεύτερο που ήταν και το πρώτο τρόπαιο στην προσφυγιά, ήταν το 1975 κερδίζοντας την Ένωση. Στην ομάδα τότε ήταν και οι Φάνος, Κοβής, Νικόλας, Ατρέμης, Στέφανος, Τάρταρος, Θεοχαρίδης, Μάντης, Αντωνάκης, Φώτος, Φοίβος, Αχιλλέας, Κωνσταντίνου, Τουμάζου, Αντώρκας, Σαββίδης, Παττίχης, Πιερής, Ζορπάς, Παμπόρης.

Ο Σολέας το 1978 εξαιτίας ενός τραυματισμού (κάταγμα στο πόδι) αναγκάστηκε να τερματίσει την καριέρα του σε ηλικία 30 χρόνων.   

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο