Απογοήτευση στον WADA για την αποτυχία των Ρώσων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA), ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν παρείχαν πρόσβαση στα εργαστηριακά δεδομένα ντόπινγκ μέχρι την τελική τους προθεσμία και θα εξετάσει τις κυρώσεις κατά του Ρωσικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ (RUSADA).

Από τον RUSADA αφαιρέθηκε η διαπίστευση το 2015, μετά από μια έκθεση σχετικά με τη διαδεδομένη φαρμακοδιέγερση στο ρωσικό αθλητισμό.

«Είμαι απογοητευμένος που η εξαγωγή δεδομένων από το πρώην εργαστήριο της Μόσχας δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία που συμφωνήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του WADA τον Σεπτέμβριο του 2018», δήλωσε ο πρόεδρος του WADA Γκρεγκ Ρίντι.

«Από τότε, ο WADA εργάζεται επιμελώς με τις ρωσικές αρχές για να εκπληρώσει την προθεσμία, η οποία ήταν σαφώς προς το καλύτερο συμφέρον του καθαρού αθλητισμού και θα ξεκινήσει τώρα η διαδικασία που συμφωνήθηκε από τον WADA τον Σεπτέμβριο».

Η Επιτροπή Ελέγχου Συμμόρφωσης του WADA (CRC) θα συναντηθεί στις 14-15 Ιανουαρίου για να επανεξετάσει την κατάσταση και να κάνει σύσταση στην εκτελεστική επιτροπή του WADA για το πώς θα κινηθεί.

Εάν η CRC συστήσει να δηλωθεί ότι ο RUSADA δεν συμμορφώνεται και η εκτελεστική επιτροπή συμφωνεί, ο ρωσικός οργανισμός θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο, ο οποίος θα ακούσει την υπόθεση και θα λάβει την τελική απόφαση.

Τον περασμένο μήνα, ο WADA έκανε γνωστό είπε ότι μια ομάδα επιθεώρησης που επισκέφθηκε το εργαστήριο της Μόσχας στερήθηκε πρόσβασης σε ανεπεξέργαστα δεδομένα αφού οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ο εξοπλισμός της ομάδας επιθεώρησης δεν πιστοποιήθηκε βάσει του ρωσικού δικαίου.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάτς δήλωσε χθες ότι η ΔΟΕ ήταν έτοιμη να προχωρήσει μετά την απαγόρευση της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκστανγκ το Φεβρουάριο

«Στην Πινγκτσανγκ, τιμωρήσαμε τη συστηματική χειραγώγηση του συστήματος αντιντόπινγκ στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι 2014», ανέφερε σε μήνυμα του νέου έτους.

Αλλά οι επικριτές της Ρωσίας κάλεσαν τον WADA να πάρει μια σκληρή γραμμή εναντίον της

«Η κατάσταση είναι αστεία προκαλώντας αμηχανία στον WADA και το παγκόσμιο σύστημα αντιντόπινγκ», δήλωσε ο Τράβις Τίγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ των Η.Π.Α., την Τρίτη.

«Το Σεπτέμβριο, ο WADA επανέφερε τη Ρωσία ενάντια στις επιθυμίες των αθλητών, των κυβερνήσεων και του κοινού. Κανένας δεν εκπλήσσεται ότι η προθεσμία αυτή αγνοήθηκε και είναι καιρός να σταματήσει ο WADA να παίζει από τους Ρώσους και αμέσως να τους κηρύξει μη συμμορφούμενους για την αποτυχία να εκπληρώσουν και πάλι την προθεσμία».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο