Στο πλευρό της Σεμένια η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε την υποστήριξή της στην παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκη των 800μ, Κάστερ Σεμένια, η οποία έχει προσφύγει στο CAS σχετικά με το νέο κανονισμό της IAAF για τον υπερανδρογονισμό των αθλητριών και τη μείωση των τιμών της τεστοτερόνης που παράγει με φυσικό τρόπο ο οργανισμός, για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο θα εξετάσει την προσεχή εβδομάδα στη Λοζάνη την προσφυγή της Σεμένια κατά του κανονισμού της IAAF, ο οποίος θέτει περιορισμούς στη συμμετοχή αθλητριών με υψηλή τεστοστερόνη στις δρομικές αποστάσεις από τα 400μ μέχρι και το μίλι (1609μ).

Να σημειωθεί ότι στις συγκεκριμένες αποστάσεις και άλλες αθλήτριες εκτός της Σεμένια, θα έχουν πρόβλημα συμμετοχής και θα πρέπει να ρυθμίσουν το επίπεδο της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, γιατί σύμφωνα με την IAAF απαιτείται η διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού στην κατηγορία των γυναικών.

Η υπουργός Αθλητισμού της Νότιας Αφρικής, Τοκοζίλε Χάσα, υποστηρίζει την προσφυγή της αθλήτριας, αφού θεωρεί ότι ο νέος κανονισμός κάνει διακρίσεις και ξεκίνησε διεθνή καμπάνια για να τον καταργήσει.

«Ο κανονισμός αυτός φαίνεται ότι αφορά ειδικά την Κάστερ Σεμένια. Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από το δικαίωμα του καθενός να κάνει αθλητισμό. Το σώμα των γυναικών, η ευημερία τους, η ικανότητά τους να κερδίζουν τα προς το ζην, η ιδιωτική τους ζωή και η αίσθηση να ανήκουν στον κόσμο είναι υπό αμφισβήτηση», τόνισε η Τοκοζίλε Χάσα.

Και πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την Πέμπτη, η Σεμένια, η οποία θα υπερασπιστεί την υπόθεσή της στη Λοζάνη, υπενθύμισε μέσω των δικηγόρων της ότι «αναμφισβήτητα» είναι γυναίκα. Η βρετανική εφημερίδα «The Times» έγραψε πως η IAAF θα ισχυριστεί ενώπιον του CAS, ότι η 28χρονη αθλήτρια βιολογικά είναι άνδρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία αρνήθηκε αυτές τις πληροφορίες, εξηγώντας ότι «η IAAF δεν κατατάσσει μια αθλήτρια DSD (με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη) ως άνδρα. Αντίθετα, αποδεχόμαστε χωρίς αμφιβολία το νομικό φύλο τους και τους επιτρέπουμε να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών. Αν όμως μία αθλήτρια της DSD έχει όρχεις και ανδρικά επίπεδα τεστοστερόνης, τότε παίρνει τις ίδιες αυξήσεις στο μέγεθος και τη δύναμη των οστών και των μυών και διαθέτει αυξημένη αιμοσφαιρίνη, την οποία λαμβάνει ένα αρσενικό κατά την διάρκεια της εφηβείας του. Αυτό είναι κάτι που δίνει στους άνδρες ένα πλεονέκτημα έναντι των γυναικών. Ως εκ τούτου, για τη διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού στην κατηγορία των γυναικών, είναι απαραίτητο να απαιτηθεί από τις αθλήτριες της DSD να μειώσουν την τεστοστερόνη τους σε επίπεδα γυναικών πριν μετάσχουν σε διεθνείς αγώνες».

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο