Ο Μπαχ αποκάλυψε το παρασκήνιο της αναβολής των Ολυμπιακών

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έδωσε ο Τόμας Μπαχ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ μίλησε στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt" και αποκάλυψε το παρασκήνιο της απόφασης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας νέας αναβολής.

Αρχικά ο Τόμας Μπαχ τόνισε για το τριήμερο στο οποίο πάρθηκε η απόφαση: "Στις 21 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για την μαζική διάδοση του ιού στη Νότια Αμερική και την Αφρική και διοργανώσαμε την επόμενη μέρα έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Επειδή μέχρι τότε η κύρια ανησυχία μας ήταν κατά πόσον η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ασφαλής χώρα υποδοχής, αλλά το ερώτημα τότε, ήταν εάν οι αθλητές από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς ως φιλοξενούμενοι.

Θέλαμε να ανακοινώσουμε την αναβολή στις 22 Μαρτίου, αλλά δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ιάπωνες φίλοι μας δεν μπορούσαν να πουν αμέσως ναι ή όχι. Δεν μιλούσαμε για ποδοσφαιρικό αγώνα ή για Μαραθώνιο  σε μία πόλη. Δύο ημέρες αργότερα, επετεύχθη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε και η απόφαση επισημοποιήθηκε κατά τη διαδικασία. Μας πήρε μόνο τρεις ημέρες για να συμφωνήσουμε για την αναβολή και άλλες έξι ημέρες για να ανακοινώσουμε τις νέες ημερομηνίες".

Για το εάν υπήρξε πιθανότητα ακύρωσης τω αγώνων και τα οικονομικά δεδομένα: "Ζητήθηκε από μερικούς ανθρώπους, εν μέρει κάτω από συναισθηματική φόρτιση. Μία τέτοια επιλογή θα είχε καταστρέψει το Ολυμπιακό όνειρο 11.000 αθλητών, καθώς και για τους προπονητές τους , τις οικογένειες, τους φίλους και τους φιλοξενούμενους της Ιαπωνίας.

Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος που θα είχε προκύψει από την υφιστάμενη συμφωνία για το 2020 και πως η ΔΟΕ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για το μερίδιό της στο κόστος. Για εμάς είναι ήδη σαφές ότι θα έχουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής: η ασφάλεια της ΔΟΕ θα κάλυπτε την ακύρωση. Δεν καλύπτει όμως την αναβολή".

Για το γεγονός ότι κάποιες επιτροπές δήλωσαν ανοικτά ότι δεν θα έστελναν αθλητές εάν γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τόνισε: "Σύμφωνα με τους όρους του Ολυμπιακού Χάρτη, κάθε εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να στείλει μια ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός ο κανόνας εφαρμόστηκε μετά από τα μποϊκοτάζ του 1980 και του 1984".

Για την αβεβαιότητα που επικρατεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είπε: "Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τι συμβαίνει και φυσικά την ανησυχία. Μπορώ να το καταλάβω βάσει της δικής μου εμπειρίας από το μποϋκοτάζ των Αγώνων του 1980 στη Μόσχα (όπου οι δυτικές χώρες δεν πήγαν στους Αγώνες που οργανώθηκαν στο σοβιετικό μπλοκ, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου). Ξέρω πόσο επικεντρωμένοι είναι οι αθλητές ακριβώς πριν από τους Αγώνες. Η μόνη απόφαση που θα μπορούσαμε να λάβουμε νωρίτερα θα ήταν η ακύρωση και κανένας από τους εκπροσώπους αθλητών από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν το ήθελε".

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο