Ενισχυμένη μέσα από το Κονγκρέσο της Λευκωσίας η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Ακαδημία

Ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η ιδρυθείσα το 2018 Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΟΑ), μέσα από το Κονγκρέσο που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2019. Σύνεδροι από 21 χώρες-μέλη της ΕΟΑ ταξίδεψαν στη Λευκωσία, ενώ μαζί τους συμμετείχαν στις εργασίες του διημέρου και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) και η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), γεγονός που έδωσε ακόμη μεγαλύτερο κύρος στο Κονγκρέσο της ΕΟΑ.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 διεξήχθη το Σεμινάριο με τρεις ομιλητές και παρουσιάσεις της ετήσιας δράσης από εννιά Ολυμπιακές Ακαδημίες, ενώ την Παρασκευή 15 του μήνα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή των 21 χωρών.

Η ΕΟΑ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και σ΄ αυτή συμμετέχουν οι Ολυμπιακές Ακαδημίες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η χώρα μας, με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ). Η ΕΟΑΚ υπάγεται στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) και έχει ως βασικό στόχο τη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών στη χώρα μας, μέσα από διάφορες δράσεις, όπως συνέδρια, σεμινάρια, εκδόσεις και πολλά άλλα.

Στην τελετή έναρξης της Πέμπτης, παρόντες ήταν το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος και ο γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης. Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, ο πρόεδρος της Διεθνής Ένωσης Ιστορικών Ολυμπισμού (International Society of Olympic Historians, ISOH) κ. Ντέιβιντ Βαλετσίνσκι, μαζί με τον επίτιμο κοσμήτορα της ΔΟΑ κ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη, απένειμαν το τιμητικό «Βραβείο Δημήτριος Βικέλας» της ISOH στον Κύπριο συγγραφέα και ερευνητή Ανδρέα Χατζηβασιλείου.

Δώρο κομμάτι του τείχος του Βερολίνου
Ο πρόεδρος της ΕΟΑ Δρ Μάνφρεντ Λάμερ, στο δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Ακαδημίας και οι οποίες βασικό στόχο είχαν την εδραίωσή της. Ευχαρίστησε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) για τη θερμή φιλοξενία, με το δώρο που επέλεξε να δώσει στη διοργανώτρια ΚΟΕ να ήταν ιδιαίτερα συμβολικό. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πρόεδρος παραχώρησε στον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου και του τόνισε πως όσες φορές και να έρθει στην Κύπρο, πάντα ο διαχωρισμός του νησιού του προκαλεί λύπη και πως ελπίζει σύντομα ο συγκεκριμένος διαχωρισμός να αποτελέσει παρελθόν. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ του ανταπάντησε πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό προχωρούν και πως ελπίζει ότι στην επόμενη τους συνάντηση, να μπορέσει να του προσφέρει ένα κομμάτι του κυπριακού τείχους, το οποίο θα αποτελέσει και αυτό παρελθόν.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο