Η FIA παρουσίασε το επαναστατικό μονοθέσιο του 2026

Ο Νικόλας Τομπάζης έχει δουλέψει σκληρά τα τελευταία χρόνια ως επικεφαλής μονοθεσίων της FIA και το έκανε με χρονικό ορίζοντα το 2026, οπότε και ξέρουμε όλοι πως θα αλλάξουν οι κανονισμοί της F1.

Τώρα η FIA και ο Έλληνας τεχνικός παρουσιάζουν για πρώτη φορά το μονοθέσιο, όπως θα πρέπει να το σχεδιάσουν οι ομάδες από εκείνη τη χρονιά και έπειτα. 

Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι το μέγεθος και το βάρος, που έχουν να κάνουν με την ευελιξία του αυτοκινήτου για καλύτερους αγώνες και περισσότερες προσπεράσεις.

Επιπλέον το νέο μονοθέσιο θα είναι μικρότερο σε μήκος και στενότερο, κατά 20 εκατοστά σε ό,τι αφορά το μήκος και κατά 10 σε ό,τι αφορά το πλάτος. 

Το μέγιστο πλάτος δαπέδου θα μειωθεί κατά 150mm, οπότε εξαλείφεται επί της ουσίας και το ground effect που είχαμε αυτή την επόχή, ενώ οι τροχοί 18 ιντσών που εισήχθησαν το 2022 παραμένουν αλλά θα μειωθεί κατά 25 mm το πλάτος των εμπρός ελαστικών και κατά 30 mm των πίσω.

 

Ενεργή αεροδυναμική

Τα βασικά αεροδυναμικά στοιχεία του αυτοκινήτου, τα οποία διαθέτουν κινητά φτερά, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούν το φαινόμενο του βρώμικου αέρα που είναι τόσο επιβλαβές για τους αγώνες. Αυτό περιλαμβάνει μια στενότερη μπροστινή πτέρυγα και την αφαίρεση των πτερυγίων των μπροστινών τροχών, μεταξύ άλλων. 

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, θα υπάρχει μια ενεργή πίσω πτέρυγα τριών στοιχείων, απλοποιημένη σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και ελεγχόμενη ώστε να διαμορφώνεται αναλόγως των συνθηκών που υπάρχουν στον αγώνα και τις απαιτήσεις κάθε πίστας.

Τα μονοθέσια δεν θα διαθέτουν πλέον DRS, θα έχουν μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση κατά 55% και αυτό σημαίνει πως θα είναι ταχύτερα στις ευθείες, όμως δεν θα είναι αυτό που θα βοηθά τις προσπεράσεις. Εκείνο που θα παίξει το ρόλο του DRS στις μάχες μεταξύ των οδηγών θα είναι αυτό που σε αυτή τη φάση ονομάζεται από την FIA, Manual Override Mode. 

Θα ειναι μια χειροκίνητη λειτουργία, όπως το DRS, η οποία ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της ή το πόσες φορές θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει κάθε οδηγός, χάρη στην οποία το μονοθέσιο που ακολουθεί θα έχει περισσότερη ενέργεια προς χρήση, από εκείνο που προπορεύεται. 

Κινητήρες 

Οι κινητήρες θα παραμείνουν υπερτροφοδοτούμενοι V6 αλλά τα μονοθέσια θα είναι ισχυρότερα χάρη στον ισχυρότερο ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος θα είναι ένας πλέον και όχι δύο. Θα έχει ωστόσο την δυνατότητα μεγαλύτερης ανάκτησης και η ισχύς του θα είναι αυξημένη στους 460 ίππους, δηλαδή περίπου 300% σε σχέση με τώρα.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη της FIA για τους κανονισμούς υπήρξαν συναντήσεις με τους κατασκευαστές που είναι πέντε (Ferrari, Renault, Mercedes, Audi και Ford) και εκ τοτε έχει προστεθεί και η Honda, γεγονός που φέρνει στην F1 μια εποχή μεγάλης ανάπτυξης και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. 

Ο Νικόλας Τομπάζης χαρακτήρισε μίνι επανάσταση την αλλαγή των κανονισμών και τόνισε πως έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην συμμετοχικότητα των οδηγών στην απόδοση των μονοθεσίων, ώστε η F1 να είναι ένα σπορ που θα μετράει το ταλέντο και η καλή προετοιμασία κάποιου και δεν θα στηρίζεται μόνο στην τεχνολογική και μηχανική υπεροχή της ομάδας.

Πηγή: topgeargreece.gr

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο