Οκτώ ιστορίες για το νέο Νο8!

Σχεδόν στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου η Ομόνοια πραγματοποίησε την πιο «ηχηρή» προσθήκη της.

Το βράδυ της Δευτέρας (30.9) οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν την απόκτηση του Στέβαν Γιόβετιτς για την προσεχή διετία.

Ο 34χρονος άσος φωτογραφήθηκε και παραχώρησε τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του «τριφυλλιού», στο οποίο θα αγωνίζεται με τον (αγαπημένο του) αριθμό 8 στη φανέλα.

Με αυτήν την αφορμή το SPORTIME σας παρουσιάζει οκτώ λίγο-πολύ άγνωστες ιστορίες από τη σταδιοδρομία του Μαυροβούνιου επιθετικού:

1. Ο Δεκαπενταύγουστος του 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη του Γιόβετιτς. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Χέρτα σκόραρε στην εκτός έδρας ήττα (3-1) από την Κολωνία κι έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ποδοσφαιρική ιστορία που έχει βρει δίχτυα και στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (πρώτος ήταν ο Ρουμάνος Φλορίν Ραντουτσιόιου). Ο νέος άσος της Ομόνοιας αριθμεί 41 τέρματα στη Σέριε Α, 8 στην Πρέμιερ Λιγκ, 6 στη Λα Λίγκα, 18 στη Λιγκ 1 και 10 στην Μπούντεσλιγκα.

2. Τον Αύγουστο του 2015, όταν είχε παραχωρηθεί υπό μορφή δανεισμού στην Ίντερ, ο Γιόβετιτς ανακάλυψε πως ο συμπατριώτης του Μιλιβόγε Ραϊτσεβιτς είχε υποστεί ρήξη χιαστών και αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα για το χειρουργείο αποκατάστασης της ζημιάς.

«Όταν άκουσε τι είχε συμβεί και πληροφορήθηκε ότι ο σύλλογός μου δεν είχε αρκετά χρήματα να με στείλει στο Άουγκσμπουργκ μετά από μια λανθασμένη διάγνωση στο Μαυροβούνιο, ο Γιόβετιτς με πήρε τηλέφωνο και μου προσέφερε τη βοήθειά του. Μου κανόνισε συνάντηση με τον γιατρό που είχε βοηθήσει εκείνον, όταν είχε τον ίδιο τραυματισμό το 2010, κάλυψε όλα τα έξοδα για τις εξετάσεις και για την επέμβαση που έγινε στη Σερβία. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να του πω πολλά, πολλά ευχαριστώ και να υποσχεθώ στον Στέβαν ότι θα επιστρέψω, για να σκοράρω για εκείνον», είχε δηλώσει ο Ραΐτσεβιτς.

Το πιο σημαντικό για τους ποδοσφαιρόφιλους στο Μαυροβούνιο ήταν πως ο Γιόβετιτς, ο οποίος είχε αρχίσει την καριέρα του στη Μλάντοστ Ποντγκόριτσα, βοήθησε τον Ραΐτσεβιτς, ο οποίος αγωνιζόταν στην Μπούντουτσνοστ, την «αιώνια» αντίπαλο!

3. Το καλοκαίρι του 2017 η Μονακό τον απέκτησε για να καλύψει το κενό του «πολύ» Κιλιάν Μπάπε, ο οποίος ετοιμαζόταν για τη μεταγραφή του στην Παρί. Ο Γιόβετιτς, μάλιστα, δεν πήρε μόνο τη θέση του Γάλλου σούπερ σταρ, αλλά και τη φανέλα του (Νο10) στους Μονεγάσκους.

4. Το 2023 ο Ράφα Μπενίτεθ αποκάλυψε, σε συνέντευξή του, τις τρεις μεγάλες μεταγραφές που δεν του επετράπη να κάνει στη Λίβερπουλ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο νέος άσος της Ομόνοιας.

«Ήθελα να υπογράψω τον Γιόβετιτς, ο οποίος αγωνιζόταν στη Φιορεντίνα και η τιμή του ήταν στα 16 εκατ. στερλίνες. Στο μυαλό μου, με το διαθέσιμο μπάτζετ, είχα τα χρήματα. Και τότε, όταν πήγα να τον πάρω, μου είπαν ‘όχι, δεν έχεις τα χρήματα’. Ακολούθως αντιμετωπίσαμε τη Φιορεντίνα, χάσαμε 2-0, ο Γιόβετιτς σημείωσε και τα δύο τέρματα. Αυτός ήταν ο παίκτης που ήθελα. Αυτά είναι τα πράγματα που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Ως προπονητής πρέπει να παίρνεις αποφάσεις ανάλογα με τα διαθέσιμα χρήματα», είχε δηλώσει ο Ισπανός.

5. Στη σταδιοδρομία του ο Στέβαν Γιόβετιτς έχει πετύχει πάνω από 150 τέρματα, αλλά το τέρμα του στις 14 Μαρτίου του τρέχοντος έτους έχει πίσω του μια ιδιαίτερη ιστορία. Ο Μαυροβούνιος βρήκε δίχτυα στο εκτός έδρας 6-1 επί της Μακάμπι τελ Αβίβ στη φάση των 16 του Κόνφερενς Λιγκ και εκείνο το τέρμα ήταν το πρώτο του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από ένα «διάλειμμα» 14 ετών!

Ο Γιόβετιτς είχε πανηγυρίσει τα πρώτα ευρωπαϊκά τέρματά του το καλοκαίρι του 2007, όταν είχε σκοράρει δις στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA, ενώ το 2009 είχε χριστεί σκόρερ και με τη φανέλα της Φιορεντίνα. Από τα τέρματά του κόντρα στην Μπάγερν στις 9 Μαρτίου 2010, για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μαυροβούνιος έπρεπε να περιμένει σχεδόν μιάμιση δεκαετία για να πανηγυρίσει ξανά σε διοργάνωση της UEFA.

Πώς προέκυψε αυτό το κενό; Η Φιορεντίνα δεν εξασφάλισε έξοδο στην Ευρώπη σε ουδεμία από τις τελευταίες τρεις σεζόν του Γιόβετιτς, ο οποίος ακολούθως δεν δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα της Μάντσεστερ Σίτι στην πρώτη του χρονιά στο σύλλογο και δεν σκόραρε σε πέντε συμμετοχές του στη δεύτερη χρονιά του ως «πολίτης».

Ως παίκτης των Ίντερ, Σεβίλλη και Μονακό μέτρησε μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές συμμετοχές, στις οποίες έμεινε «άσφαιρος», ενώ στη διετία του στο Βερολίνο η Χέρτα δεν έπαιξε στην Ευρώπη.

6. Μετά τη συμμετοχή του στο εκτός έδρας 1-1 της Μάντσεστερ Σίτι με την Έβερτον ο Γιόβετιτς δείπνησε στο Jak’s Bar στο δυτικό Λονδίνο. Όταν ζήτησε το λογαριασμό, αυτός ήταν μηδενικός και συνοδευόταν από το ακόλουθο μήνυμα: «Μη σκοράρεις ποτέ κόντρα στη Λίβερπουλ, σε παρακαλώ»! Το γκαρσόνι ήταν φίλος των «ρεντς», οι οποίοι στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν είχαν ηττηθεί εκτός έδρας από τη Σίτι με 3-1. Ο Μαυροβούνιος, ο οποίος είχε πετύχει δύο γκολ σε εκείνη την αναμέτρηση, δημοσίευσε το μήνυμα στον λογαριασμό του στο Instagram και το συνόδευσε με τρία χαμόγελα.

7. Τον Οκτώβριο του 2017 η εθνική νεανίδων του Μαυροβουνίου υπέστη δύο ήττες στην προκριματική φάση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 0-5 από την Ισλανδία και 0-22 από την Ισπανία!

Μετά τη συντριβή από τις Ισπανίδες ο Στέβαν Γιόβετιτς με ανάρτησή του στο Instagram έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Οι ήττες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και χρειάζεται απλά να μαθαίνεις από αυτές. Πίστεψε στον εαυτό σου και η δουλειά πάντα αποδίδει στο τέλος».

8. Μολονότι έκανε καριέρα ως επιθετικός περιοχής, ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι του αρέσει να αγωνίζεται σε άλλη θέση: «Μου αρέσει να παίζω ως μεσοεπιθετικός, μου αρέσει να έχω χώρους και πολλή ώρα την μπάλα». Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που παρομοιάζεται περισσότερο με τον Ρομπέρτο Μπάτζο, καθώς -παρά το ένστικτο του σκόρερ- ο Γιόβετιτς ηγείται της επιθετικής γραμμής έχοντας περισσότερο κατά νου να δημιουργήσει και να συνδυαστεί.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο