Ο πρωτοπόρος "ανασταλτικός" μέσος δεν ζει πια... (video)

Με το ζόρι 1.60. Αδύναμος, με τα μαλλιά του να πέφτουν από τα νεανικά του χρόνια, από τα 20 του φορούσε προσθετικά στην πάνω οδοντοστοχία. Μία εικόνα που μόνο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του 60 στην Αγγλία δεν θύμιζε. Κι' όμως ήταν αυτός που με την θέληση και το στυλ παιχνιδιού του έφερε επανάσταση στο ποδόσφαιρο. 

Στα 1959 ο Ματ Μάσμπι είδε κάτι ξεχωριστό στον 17χρονο Νόμπι Στάιλς. Ο βραχύσωμος σχεδόν αναιμικός νεαρός αμυνόταν σαν... σκυλί. Του έδωσε ευκαιρίες σαν δεξί μπακ και στην πορεία πρόσεξε πως ο Στάιλς είχε και έφεση στην πάσα και την οργάνωση. Ο Μάσμπι τον μετέφερε στο κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Ο βραχύσωμος αλλά σκληροτράχυλος Στάιλς έβαλε μέσα στο παιχνίδι όσο ποτέ πριν,  τα τάκλιν, την κάλυψη χώρων, το ακαταύπαστο πρέσινγκ, τα mind games. Συνδυάζοντας τα με ουσιαστική συμμετοχή και στο οργανωτικό κομμάτι. 

Από εκείνη την ημέρα ο Στάιλς έγινε ουσιαστικά ο πρωτοπόρος, ο πρώτος διδάξας του ρόλου του holdind midfieder. Του "κόφτη", του ανασταλτικού μέσου, πέστε τον όπως θέλετε. Μίας θέσης που μέχρι σήμερα, είναι υπεροπολύτιμη. 

Πρωταθλητής κόσμου το 1966, Ευρώπης στα 1968 και Αγγλίας ο Νόμπι Στάιλς που άφησε μεγάλη κληρονομιά στο ποδόσφαιρο,  πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. 

Nobby Stiles - The Toothless Warrior

 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο