Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται ξανά στη... θηλιά του Financial Fair Play και το Planet Football κοιτάζει την υπόθεση.
Η UEFA επιβεβαίωσε, λοιπόν, ότι διαβίβασε την αναφορά της ερευνητικής επιτροπής σε εκείνη του οικονομικού ελέγχου, που επιβάλει τις ποινές για παραβίαση του Financial Fair Play. Ο κίνδυνος τιμωρίας είναι ορατός, με την Μάντσεστερ Σίτι να αρνείται κάθε κατηγορία. Τι ισχύει γύρω από όλον αυτό τον κίνδυνο. Το Planet Football εξηγεί.
Η UEFA αποφάσισε μετά τις αποκαλύψεις των Football Leaks να ανοίξει εκ νέου φάκελο κατά των Πολιτών για παραβάσεις του FFP. Επισήμως, η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο και η πρώτη συνάντηση με τους ανθρώπους του αγγλικού συλλόγου έγινε τον Απρίλιο στην Ελβετία. Λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος, η UEFA αποφάσισε να δώσει μεγάλη ελευθερία στην επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της και στο πόρισμα αναφέρει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε, όπως και την εισήγησή της, η οποία είναι απλή: η Σίτι πρέπει να αποκλειστεί για τουλάχιστον ένα χρόνο από το Champions League.
Τώρα, η δικαστική επιτροπή του οικονομικού ελέγχου θα πρέπει να αποφασίσει δύο πράγματα: αν, όντως, η Σίτι είναι ένοχη και στη συνέχεια, αν την κρίνει ένοχη, να αποφασίσει την ποινή. Και στις δύο περιπτώσεις η εισήγηση της επιτροπής έρευνας δεν την δεσμεύει. Μέχρι στιγμής ο σύλλογος δεν είναι ένοχος.
Η έρευνα που έγινε αφορά μία χορηγία από το 2015. Στα emails που διέρρευσαν γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στην έμμεση χορηγία του ιδιοκτήτη της Σίτι μέσω της Etihad Airways. Η UEFA δεν απαγορεύει στους ιδιοκτήτες των συλλόγων να βάζουν χρήματα στα ταμεία τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με... μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες του FFP. Επίσης, από όλα αυτά που διέρρευσαν ο σύλλογος φαίνεται να μεταχρονολογεί συμφωνίες και χορηγίες, προκειμένου να ισορροπήσει τους προϋπολογισμούς και οι ισολογισμοί να φαίνονται ισοσκελισμένοι στο πλαίσιο των κανόνων του FFP.
Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, η Σίτι δεν κατηγορείται μόνο για τον τρόπο που έγινε αυτή η χορηγία (στα emails υπάρχει ο εξής διάλογος: «Παρακαλούμε σημειώστε ότι από τις 67,5 εκατ. λίρες, οι 8 θα είναι άμεσα από την Etihad και τα υπόλοιπα από το Abu Dhabi United Group»), αλλά και για το γεγονός ότι για χρόνια ξεγελούσε με τις μεταχρονολογήσεις τις αγγλικές εποπτικές αρχές όπως και την UEFA. Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη τιμωρία της το 2014 θα έπρεπε να είναι πιο βαριά και όχι μόνο πρόστιμο, περιορισμούς στο ρόστερ στο Champions League και κάποιους περιορισμούς στις μεταγραφές.
Προεδρεύων της ερευνητικής επιτροπής ήταν ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός, Λετέρμ, ο οποίος από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει λόγο για «αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε στην αντεπίθεση με σκληρή ανακοίνωση. Ο σύλλογος αρνείται όλες τις κατηγορίες και η υπερασπιστική γραμμή είναι απλή: από τη μία τα στοιχεία που ήρθαν από τα emails δεν αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο, αλλά ήταν προϊόν υποκλοπής από χάκερς, απορρίπτει το περιεχόμενό τους και τονίζει ότι τα μέλη της επιτροπής ήταν «εχθρικά» στη συνάντησή τους τον Απρίλιο, έχοντας ήδη πάρει την απόφασή τους. Κατηγορεί, μάλιστα, την UEFA για διαρροές στο ξεκίνημα της εβδομάδας (προφανώς με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times). Ο σύλλογος έχει δικαίωμα προσφυγής στη συνέχεια στο CAS, κάτι που σημαίνει ότι η ενδεχόμενη τιμωρία είναι απίθανο να ισχύει από την επόμενη σεζόν.
Τώρα, τα πάντα περνάνε στα χέρια δικαστικών. Προεδρεύων θα είναι ο Πορτογάλος Ροντρίγκες και στη σύνθεση θα συμμετέχουν τουλάχιστον άλλα τρία μέλη. Η απόφαση χρειάζεται απλή πλειοψηφία, με την ψήφο του προέδρου να δίνει τη λύση σε περίπτωση 2-2. Αρχικά, θα αποφασίσουν αν συμφωνούν με την πρόταση του πορίσματος και στη συνέχεια να επιβάλουν την τιμωρία. Ακόμη και αν κρίνουν ένοχη την Μάντσεστερ Σίτι μπορούν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους στην τιμωρία σε σχέση με την πρόταση της ερευνητικής επιτροπής. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο πιο επιεική τιμωρία, καθώς μπορεί να είναι και πιο βαριά (2ετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις).
Από: gazzetta.gr