Ο Ταπί, η εκτόξευση και η χρεοκοπία

Η Μαρσειγ είναι μια από τις ομάδες που έχει γράψει ιστορία όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους αλλά για δικαστικούς. Η άφιξη του Μπερνάρ Ταπί έφερε τίτλους ενχώριους και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1992-93. Ωστόσο μια υπόθεση δωροδοκίας την βύθισε οικονομικά. 

Στις 20 Μαϊου 1993 η Μαρσειγ αγωνιζόταν εκτός έδρας με την Βαλανσιέν. Η ομάδα της Μασαλίας νίκησε 1-0 αλλά ο αμυντικός της Βαλανσιέν Ζακ Γκλασμάν αποκάλυψε στον προπονητή του, ότι διοικητικό στέλοχος της Μαρσειγ έδωσε χρήματα τόσο στον ίδιο όσο και σε δυο συμπαίκτες του. 

Η εισαγγελέα της Βαλανσιέν ξεκίνησε έρευνα. Ο ποδοσφαιριστής Κριστόφ Ρομπέρ ομολογεί ότι στο κήπο του σπιτιού των γονιών του είχε κρυμμένα 250.000 φράγκα, Στοιχείο που λειτούργησε ως αποδεικτικό για την ύπαρξη δωροδοκίας. 

Η Μαρσειγ χάνει τίτλους, υποβιβάζεται στην Β` κατηγορία. Τα χρέη πριν τον Μπερνά Ταπί ήταν 105 εκ. φράγκα. Πλέον έφτασαν στα 405 εκ. φράγκα. Η Μαρσείγ κηρύττει πτώχευση. Στις 15 Μαϊου του 1995 το Ποινικό Δικαστήριο του Βαλανσιέν ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Ο Μπερνάρ Ταπί καταδικάζεται σε 2 χρόνια φυλακή ενώ ποινές έχουν υποβληθεί και σε άλλα τέσσερα πρόσωπα. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο