Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Λούκας Παπαλούκας

Θα μπορούσε να είναι....καλαθοσφαιριστής λόγω ύψους. Σαν ποδοσφαιριστής ο δίμετρος Λούκας Παπαλούκας θα μπορούσε να παίξει είτε κεντρικός αμυντικός είτε ως σέντερ φορ. Και όμως ο Παπαλούκας αγωνίστηκε για 14 χρόνια περίπου στην Ένωση Νέων Παπαλιμνίου ως αριστερός αμυντικός. Και δεν αγωνίστηκε απλά, αλλά διακρίθηκε σε πολύ καλές περιόδους για την Ένωση, μια και ήταν άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα ενω πολλές φορές έκανε επελάσεις από την αριστερή πλευρά δημιουργώντας ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Ο Λούκας Παπαλούκας ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1968 στην εφηβική ομάδα της αγαπημένης του ομάδας. Σύντομα έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα με προπονητή τον Ν. Κοβάκεβιτς, στη Λύση σε αγώνα κατά του ΑΣΙΛ, όπου η Ένωση κέρδισε 2-0. Έπαιξε από το 1968 μέχρι το 1977 και αφού είχε μια απουσία ενός χρόνου παίζοντας στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης, επέστρεψε στο Παραλίμνι και αγωνίστηκε μέχρι το 1985. Σταμάτησε στα 32 του χρόνια.

Ο Παπαλούκας ήταν στυλοβάτης της καλύτερης άμυνας της Ευρώπης (Ένωση 1974-1975), της ομάδας της περιόδου 1970-1985 που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά πράγματα του τόπου μας, αλλά και της Ένωσης των τεσσάρων τελικών κυπέλλου, που δυστυχώς δεν της χάρισαν κάποιο τρόπαιο.

Ο πρώτος τελικός ήταν το 1974 όπου έχασε από την Ομόνοια και στην ομάδα ήταν οι Δήμος, Μαύρος, Παπαλούκας, Κύζας, Φόρσος, Α.Κωνσταντίνου,Γ.Χειμώνας,Μέρτακκας, Κούδας, Κ.Τσούκκας. Βέβαια στην πορεία του είχε και άλλους σπουδαίους παίκτες δίπλα του, όπως οι Αιμίλιος, Βλίττης, Κέζος, Κύργιας, ενώ έπαιξε και στην επόμενη γενιά παικτών όπως οι Γούμενος, Καφέτζιης, Καλημέρας, Α.Κίττος, Οικονόμου, Κολοκούδιας, Μ.Κίττος, Ζουβάνης, Τσιερκέζος, Π.Μανώλη, Κλέφτης, Λουκής, Κρασάς, Μαρκουλλής κ.α.

Ο Παπαλούκας είχε για έξι χρόνια προπονητή τον Βλ. Πλούσκαλ και αργότερα τον Θ.Κολοκούδια. Σπουδαίος παίκτης με άριστο χαρακτήρα, σπεσιαλίστας στα φάουλ και τα πέναλτι και με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Κλήθηκε πολλές φορές στην Εθνική ομάδα ενώ είχε μόνο 3 επίσημες συμμετοχές στην ομάδα.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο