Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Κύπρος Δαμιανού

Ήταν από τους παίκτες που λέμε «χαμάλης» αφού δούλευε αθόρυβα στο γήπεδο και έκανε αρκετή δουλειά μια και ήταν ένα μηχανάκι στην μεσαία γραμμή. Ο λόγος για τον Κύπρο Δαμιανού που έβαλε την σφραγίδα του στον Πεζοπορικό για 14 περίπου χρόνια. 

Από πολύ μικρός παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα του χωριού του, τον ΑΣΟ Ορμήδειας. Ήταν 11 χρόνων και φαινόταν από νωρίς ότι είχε ταλέντο και μεγάλο πείσμα για να φτάσει ψηλά. Πήγε το 1969-70 στον ΠΟΛ ο Κύπρος αλλά επειδή ήταν μικρός… δεν του έδωσαν σημασία. Έτσι θα καταλήξει στον Εθνικό Άχνας που ήταν στην Β’ Κατηγορία και είχε προπονητή τον Γιώργο Θεοδώρου που τον γνώριζε από τον ΑΣΟ. Έπαιξε λίγα παιχνίδια ως εξτρέμ και βασικός καθιερώθηκε το 1974-75 με προπονητή τον Παναγιώτη Πιερή που είχε βοηθό του τον Πρ. Προκόπη. Ο Δαμιανού ήταν μαζί με τον Νίκο Σκάγια οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας του την εποχή εκείνη είχε τις τάξεις του και τους Καρσερά, Γερμανό, Στομή, Κλείτο, Τσαππή, Μωϋσή, Χαμπή, Σαββή κ.α.

Ο Πεζοπορικός που τον απέρριψε λίγα χρόνια προηγουμένως θα έρθει το 1975 να τον αποκτήσει έναντι 150 λιρών!

Προπονητής στον ΠΟΛ την εποχή εκείνη ήταν ο Κώστας Ταλιανός που τον καθιέρωσε στα χαφ. Πρώτο παιχνίδι του Δαμιανού ήταν με την ΑΕΛ στο ΓΣΟ όπου έχασε ο ΠΟΛ 1-0. Δεν ήταν απλά ένας αμυντικός χαφ, αλλά και δημιουργούσε παιχνίδι. Με καλή τεχνική κατάρτιση και γερά πνευμόνια ο Δαμιανού ξεχωρίζει σε κάθε παιχνίδι για την αγωνιστικότητα και το πάθος του.

Μαζί με τους Λάκη Λάμπρου και Λάκη Γαβριήλ ήταν για χρόνια ένα σπουδαίο τρίο στην μεσαία γραμμή. Συμπαίκτες που ήταν τότε και οι Κυριακίδης, Φακέττι, Τζ. Κασπάρης, Λ. Κουής, Α. Πατελλίδης, Α. Μυλωνάς, Π. Κουννάς, Μ. Μπράουν, Ερωτκρίτου, Φάνος, Βέρνον, Θεοφάνους, Πασχάλης, Ραματάν. Μακσιέρι κ.α.

Το 1984 ο Πεζοπορικός θα φτάσει στον τελικό κυπέλλου αλλά θα χάσει 3-1 από το ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο. Η κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1987-88 ύστερα από 34 χρόνια! Τότε στην ομάδα ήταν και οι: Κ. Κουής, Γ. Κωνσταντίνου, Σταύρος Παπαδόπουλος, Λάρκου, Λιβαθηνός, Μπίαλον, Μάριος Κωνσταντίνου, Νίκος Προκόπη, Λένος κ.α. 

Έχει τέσσερεις συμμετοχές στην Εθνική ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική ελπίδων. 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο