Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία Μάκης Σωκράτους

Για 22 σχεδόν χρόνια ήταν στη γήπεδα ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΛ Μάκης Σωκράτους που διακρίθηκε τόσο με την ομάδα του όσο και με την Εθνική μας ομάδα, πανηγυρίζοντας τρία κύπελλα ενώ αγωνίστηκες σε 5 τελικούς. 

Από πολύ μικρός θα βρεθεί από τις αλάνες στην ομάδα που αγαπούσε την ΑΕΛ και αφού πέρασε από τα τσικό και την εφηβική ομάδα θα βρεθεί πριν ακόμα κλείσει τα 16 του χρόνια στην πρώτη ομάδα. Ήταν ο αγώνας κατά της Νέας Σαλαμίνας (2-2) και ο Μάκης πήρε την ευκαιρία για να καθιερωθεί στους «γαλαζοκίτρινους» της Λεμεσού όπου έμελλε να γράψει γύρω στις 500 συμμετοχές. Ξεχώριζε για το σοβαρό παιχνίδι του πάντα σταθερός και σταδιακά γίνεται ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής.

Ο Μ. Σωκράτους θα παίξει στην ΑΕΛ από το 1976 μέχρι το 1994 όπου θα πανηγυρίσει τρία κύπελλα (1985, 1987, 1989). Θα πάει για ένα χρόνο στον Εθνικό Άχνας (1994-95) και θα επιστρέψει για να αγωνιστεί τρία ακόμα χρόνια στην ΑΕΛ (1995-98) όπου και θα κλείσει την καριέρα του.

Είναι 18 φορές διεθνής.

Ήταν ξεχωριστό επίτευγμα για τον Μ. Σωκράτρους να παίξει σε 5 τελικούς κάτι που κατάφερε μόνο αυτός και ο Μαυρουδής. 

Η ΑΕΛ βρέθηκε μετά από 20 χρόνια σε τελικό, το 1979 αλλά έχασε από τον ΑΠΟΕΛ 1-0 στις καθυστερήσεις. Η μεγάλη φουρνιά ποδοσφαιριστών αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να βάζει την σφραγίδα της. Μαζί με τον Σωκράτους ήταν και οι Κολιαντρής, Π. Σάββα, Μαυρουδής, Ορφανίδης, Κωνσταντίνου, Στυλιανού, Χριστοφόρου, Χριστοδούλου, Αριστοτέλους κ.α.

Το 1985 θα κατακτήσει το κύπελλο (1-0 την ΕΠΑ μετά από 37 χρόνια) ενώ τη χρονιά αυτή θα πάρει και το σούπερ καπ (με αντίπαλο την Ομόνοια) και θα έρθουν άλλα δύο κύπελλα (1987 με Απόλλωνα 1-0 και 1989 με Άρη 3-2).    

Ο Μάκης ξεχώριζε για την προσωπικότητα, τη δύναμη και το πάθος του. Είχε φοβερή αντίληψη του παιχνιδιού και το διέκρινε η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα. Έβαλε την σφραγίδα του σε μια ξεχωριστή περίοδο για την ΑΕΛ στην δεκαετία του ’80. 
 

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο