Ρετρό: Παίκτες που έγραψαν ιστορία, Άντρος Σάββα

Από τους αξιόλογους επιθετικούς και γκολτζήδες του ποδοσφαίρου μας ήταν ο Άντρος Σάββα της Ομόνοιας όμως δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, γιατί την εποχή του στην ομάδα τους «τριφυλλιού» ήταν ο μεγάλος σκόρερ Σωτήρης Καϊάφας. Βέβαια στην Ομόνοια ήταν και άλλοι γκολτζήδες όπως οι Κανάρης, Γ. Σαββίδης, Π. Ξιούρουπας και οι ξένοι Τζεβίζοφ, Ράουφμαν και Τζιούριακ.

Ο Άντρος Σάββα έπαιξε 14 χρόνια στην Ομόνοια και βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση τίτλων τη δεκαετία  ‘70 και ’80, ξεχωρίζοντας με την απόδοση του. Παίκτης με άριστη τεχνική κατάρτιση, ωραία ντρίπλα και το ίδιο εύστοχος και με τα πόδια και με το κεφάλι. Μπορούσε να παίξει όχι μόνο στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και τα «φτερά» ή και δίπλα, ή, πίσω από τον σέντερ φορ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως το 1974-75 ο Άντρος Σάββα αναδείχθηκε πρώτος σκόρε του πρωταθλήματος με 21 τέρματα και ήταν η χρονιά που απουσίαζε ο Σωτήρης Καϊάφας, αφού για επαγγελματικούς λόγους πήγε στην Αφρική. Η Ομόνοια πάντως πήρε τον τίτλο και αυτή τη χρονιά και η συμβολή του Α. Σάββα ήταν πολύ μεγάλη.

Ο Α. Σάββα έχει καταγράψει 159 συμμετοχές και πέτυχε 59 τέρματα με το «τριφύλλι» στο στήθος. Πιο αναλυτικά στο πρωτάθλημα είχε 117 συμμετοχές και 47 τέρματα, στο κύπελλο 33-9, στην Ασπίδα 3-3 και στην Ευρώπη 6-0. Πανηγύρισε 11 πρωταθλήματα 6 κύπελλα (νταμπλ το 1972) και 3 Ασπίδες.

Όταν πήγε για πρώτη φορά στην Ομόνοια, στην ομάδα ήταν και ο Ν. Χαραλάμπους. Σ. Καϊάφας, Μοκάνο, Γκρέκορι, Κ. Αντωνίου, Π. Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Δ. Ελευθεριάδης, Τσιακλής, Μούσκος, Φραντζίλα, Καρταμπής, Λούκας, Λ. Χρυσοστόμου, Τσιελεπής, Π. Δράκος και Φυτής.

Στην τελευταία χρονιά του, το 1984 συμπαίκτες του ήταν και οι Κλείτος, Κάντηλος, Άντωνας, Ιακώβου, Σαββίδης, Φίλιππος, Καϊάφας, Άριστος, Χαρίτου, Πραξιτέλους, Γκρέκορι, Φαλκονέττι, Μαυρής, Πατίκης, Τσίκκος, Κανάρης.

Ο Άντρος Σάββα έχει μια συμμετοχή στην Εθνική ομάδα.

Ροη ειδησεων
Κλεισιμο