Την ώρα που οι ευρωπαϊκές ομάδες συνεχίζουν να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με τις οικονομικές απώλειές τους από την πανδημία του κορονοϊού, η UEFA ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ομάδες που έχουν αυξημένα χρέη. Το πλάνο είναι να διασφαλιστεί πως ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα οικονομικής επιβίωσης θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μπουν σε πιο καλό δρόμο για να σταθούν πιο επάξια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η UEFA θα καλύψει εν μέρει αυτό το ποσό από τα χρήματα που θα έδινε μελλοντικά στους συλλόγους για την παρουσία τους στις διοργανώσεις της. Οι ομάδες που φτάνουν μέχρι τα τελευταία στάδια του Champions League μπορεί να φτάσουν να πάρουν ακόμα και 100 εκατ. ευρώ για έναν χρόνο. Η UEFA επί σειρά μηνών είναι σε συζητήσεις με τις τράπεζες και άλλες εταιρείες για να φτιάξει αυτό το κεφάλαιο.
Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Champions League, Europa και το Europa Conference League. Για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες αυτή η κίνηση θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση. Πρόκειται για ομάδες που υπέφεραν οικονομικά από την πανδημία και ειδικά από το 2020 μέχρι σήμερα. Σύλλογοι σε πολλές χώρες υποχρεώθηκαν να παίζουν χωρίς κόσμο για μήνες και κάποιες ομάδες έχασαν χρήματα από χορηγούς και μειωμένα τηλεοπτικά έσοδα. Μόνο ένας μικρός αριθμός ομάδων δεν... υπέφερε τόσο.
Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα λόγω των οικονομικών της προβλημάτων δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Λιονέλ Μέσι, έχοντας μαζέψει χρέη πάνω από 1.5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρός της μάλιστα τόνισε πως η ομάδα περιμένει απώλειες άλλων 570 εκατομμυρίων για την επερχόμενη σεζόν. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την κακή διαχείριση της διοίκησης αλλά και την πανδημία. Η Premier League, η πιο πλούσια διοργάνωση σε επίπεδο πρωταθλημάτων υπέστη την πρώτη μεγάλη και σοβαρή απώλεια εσόδων της από τότε που πρωτοδημιουργήθηκε, το 1992.
Η UEFA έκανε συζητήσεις και με τη Centricus, μία εταιρεία επενδύσεων με βάση το Λονδίνο, η οποία είχε εμπλακεί και σε συζητήσεις με τη FIFA για τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων. Υπάρχουν όμως και οι εταιρείες Citigroup και UniCredit που ανήκουν σε ένα γκρουπ εταιρειών που δανείζουν χρήματα. Προς το παρόν αρνήθηκαν να τοποθετηθούν διότι δεν υπάρχει συμφωνία.
Πολλές ομάδες προσπαθούν να απαλλαγούν από παίκτες που δεν αντέχουν να πληρώνουν. Ένα επιτελικό στέλεχος σε μία από τις μεγάλες ομάδες στην Ιταλία τόνιζε πως οι αγορές 5 έως 30 εκατομμυρίων που υπήρχαν κάποτε έχουν σταματήσει. Πλέον οι ομάδες προχωρούν σε δανεισμούς ή μεταγραφές ελεύθερων παικτών. Επιπροσθέτως επιχειρούν να απαγκιστρωθούν από μεγάλα συμβόλαια.
Η UEFA έχει κομβικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις που γίνονται διότι κοιτάζει και εξασφαλίζει και χρήματα και για το μέλλον για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτή τη συζήτηση βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να μην έχουν μία δικλείδα ασφαλείας για τα χρήματα που θα δώσουν.
Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προκειμένου να φτιάξει ένα όσο το δυνατόν πιο καλό σχέδιο θα δημιουργήσει ένα προφίλ για κάθε ομάδα και τα κριτήριά της (αλλά και τα προβλήματά της) και βασισμένη στα έσοδα που θα έχει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πρωτοβουλία αυτή της UEFA έρχεται μήνες μετά την αποτυχία της να τα βρει με το γνωστό γκρουπ των 12 ισχυρών ομάδων που ζητούσαν παραπάνω χρήματα και πιο μεγάλη σταθερότητα.
Μία αποτυχία που οδήγησε στον προσωρινό σχηματισμό της ευρωπαϊκής Super League. Η UEFA δεν είναι η μόνη που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία. Η LaLiga είχε ανακοινώσει νωρίτερα μες στον μήνα ότι έχει πετύχει ένα deal για να παραχωρήσει το 11% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και των εμπορικών δικαιωμάτων για ένα διάστημα 50 ετών σε ένα fund εταιρειών για να πάρει 3 δισεκατομμύρια. Η Serie A κάνει ανάλογη διαπραγμάτευση...
Πηγή: gazzetta.gr